Hírek

2006.07.21. 19:37

Humor ellen beoltott tévék

Vajon miért mostohagyerek a kabaré a televízióban? A közszolgálati csatornákon konzervből dolgoznak, a kereskedelmi adókon pedig nem is próbálkoznak a műfajjal.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignright" width="160"] Farkasházyt, a „magyar humor felkent pápáját” is lehúzta a kritikus
[/caption]A Sas-kabaré évente legfeljebb egy-két alkalommal kerül képernyőre, Bagi-Nacsa műsora az eddigi felállásban nem folytatódik tovább, az Irigy Hónaljmirigy inkább a zenében jeleskedik, a Heti hetes pedig beszélgetőműsor – nagyjából így lehetne vázolni a jelenlegi magyar televíziózás és a humor kapcsolódási pontjait. A klasszikus pesti kabaré mintha nem érdekelne senkit. A Magyar Televízió Önök kérték című kívánságműsora ugyan időről időre lead néhány leporolt jelenetet, s nemrégiben elindult egy sorozat Hofiról, de ezek inkább a szabályt erősítő kivételek. Ma már nem készülnek bohózatok, hogy a régi Televáró, illetve Telepohár című produkciókhoz hasonló műsorok hiányáról már ne is beszéljünk. Még Farkasházy Tivadar is amondó: ő már egy 60 éves ember, aki ezt a harcot rég feladta. A humorista szerint a jelenlegi helyzet megoldása már Litkai Gergelyre és a többi ifjú titánra vár.

„A kereskedelmi adók enyhén szólva nem szeretik szellemi kihívások elé állítani a nézőket – mondta. – Ékes példája ennek az a műsor, amelyben húsz ember táskákat nyitogat, azt találgatva, hogy melyikben lehet az 50 millió forint. Ma ezt nézik a legtöbben. Olyan ez, mint a középkor, amikor a kivégzés volt a legfőbb látványosság… Persze, tudom én, hogy humort nehéz kéthetente vagy havonta csinálni, ez ugyanis nem szappanopera, de talán éppen ezért kellene megbecsülni azt a néhány fiatal tehetséget, akik most a pályára kerültek, s lehetőséget biztosítani számukra.”

Ennek azonban most épp az ellenkezője tapasztalható. A királyi tévé nemrég leadta a Humorfesztivál elődöntőit és döntőjét, amire az egyik lap kritikusa azt írta: hiányoztak az igazán eredeti tehetségek, a produkciókban inkább az altesti poénok domináltak, és a nőket gyalázó viccek sem váltak a műfaj dicsőségére. Farkasházy ezt egy kicsit másképp látja. Szerinte soha még nem jelentkezett ennyi ígéretes fiatal.

„Sótlan embereknek miként magyarázzam el, hogy a győztes Kovács András Péter éppen egy férfi sirámait adta elő? – tette fel a kérdést. – Ebből azt kihozni, hogy ő nőgyűlölő lenne, nem csupán rosszindulat, hanem sokkal súlyosabb: a humorérzék teljes hiányáról árulkodik. Az meg nem valószínű, hogy hirtelen meghülyültünk, és Markos–Nádas, Nagy Bandó, Bagi-Nacsa és a Holló Színház után most csupa tehetségtelent díjaztunk…”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!