Hírek

2006.07.31. 10:54

Két nap az élet

Izrael az elkövetkező 48 órában szünetelteti Dél-Libanon bombázását, hogy a civilek elmenekülhessenek.

fk

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Két nap - ennyi idő alatt kell kivizsgálni a kánai mészárlást.
[/caption]Magyar idő szerint hajnali egy órától szünetelnek a Dél-Libanon ellen indított légitámadások. Adam Ereli amerikai külügyi szóvivő szerint Izrael ígéretet tett arra, hogy a tűzszünet alatt egy biztonságos folyosót létesítenek, amelyen keresztül a menekültek elhagyhatják a fenyegetett területeket.

"Ugyanakkor Izrael egyoldalúan megtörheti a tűzszünetet, ha területét támadás fenyegetné" – emelte ki a szóvivő. A hajnali órákban máris történtek furcsa esetek, az izraeli légierő több hullámban bombázott egy állítólagos Hezbollah-bunkert Libanon keleti részén. Mint azt Haim Ramon, izraeli igazságügyi miniszter kijelentette, ez nem sértette meg a tűzszünetet, mivel még annak kihirdetése előtt történt. Ugyanakkor Haim Ramon a katonákhoz intézett rádióbeszédében jelezte: ez a tűzszünet nem jelenti a háború végét, csak enyhíteni próbálják az Izraelre nehezedő nemzetközi nyomást.

A zsidó állam a nemzetközi nyomás hatására beleegyezett abba is, hogy az ENSZ-szakértői kivizsgálhassák a Kána-i mészárlást. A dél-libanoni faluban az izraeli légierő vasárnap hajnalban porig bombázott egy négy emeletes lakóházat, amiben menekülteket szállásolt el a libanoni hatóság. A támadásban a Vöröskereszt adatai szerint 57-en vesztették életüket, köztük 19, más források szerint 37 kisgyermek.

A nemzetközi felháborodás nyomására összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is, de az Egyesült Államok nyomására ismételten elbukott az Izraelt elítélő határozat, így a BT tagállamai csak egy állásfoglalást adtak ki, melyben megdöbbenésüknek és az áldozatok miatt érzett mély fájdalmuknak adtak hangot. "Ártatlan emberek lemészárlására és civilek meggyilkolására nincs mentség" – mondta az állásfoglalást értékelő Kofi Annan ENSZ-főtitkár.

Az állásfoglalás szövegén nem kevesebb, mint hat órát dolgozott a BT. Miután a szöveget felolvasták, több tagállam képviselője méltatlannak nevezte azt. Az orosz és a francia képviselő az ülés után közölte, hogy tisztán és egyértelműen el kell ítélni Izraelt, és csak egy azonnali, teljes tűzszünetet tartanának elfogadhatónak.

John Bolton, az Egyesült ÁLlamok ENSZ-képviselője ugyanakkor méltatta Izraelt, hogy 48 óráig szünetelteti a támadásokat. Hasonlóan nyilatkozott George W. Bush amerikai elnök is, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki a Kána-i áldozatok iránt. A politikus határozottan elítélte a civilek ellen folytatott támadásokat és kijelentette, hogy az Egyesült ÁLlamok olyan ENSZ-határozat kidolgozásán fáradozik, amely tartós békét hozhat a régiónak. "Olyan békét, amelyben minden ország biztonságban élhet, olyan békét, amelyben a szülők nyugodtan felnevelhetik gyermekeiket" – közölte George Bush.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!