Hírek

2006.07.26. 07:00

Központosítják a rákgyógyítást

Hiába panaszkodnak a civil szervezetek és a kórházak, az egészségügyi miniszter szerint minden rendben van a daganatos betegek hazai ellátásában.

Éber Sándor

„A daganatos betegek ellátására olyan onkológiai centrumokat kell létrehozni, ahol a tárgyi és a személyi feltételek is adottak” – mondta kedden Kásler Miklós. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója arra emlékeztetett, hogy korábban Magyarországon mintegy 450 intézményben kezelték a rákos betegeket. Két éve ötvenre csökkentették ezen intézmények számát.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A rákos betegeket képviselő civil szervezetek levele szerint a kemoterápiás kezelésekre egyes intézményekben három hónapot is kell várni
[/caption]Kásler szerint az országos központon kívül elég lenne, mindössze 4-5 olyan centrum már talán a jövő év elejétől, ahol a daganatos betegségeket gyógyítanák. A professzor példaként felsorolta, hogy a hatvanmilliós Franciaországban 22, a 38 millió lakosú Lengyelországban 16, míg a 4,6 milliós Norvégiában 1 ilyen centrum van. Kásler elmondta, hogy a két éve folyó centralizálás következményeként előfordult, hogy egyes intézményekben túl sokan, máshol a vártnál jóval kevesebben jelentek meg. Így eshetett meg, hogy egyes központokban a gyógyításra kapott pénzeket nem, vagy nem a gyógyításra használták fel. Az onkológiai intézet főigazgatója szerint ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) tételesen végig kellene néznie, hogy a kezelések után járó támogatásokat az egyes kórházak mire fordították. Abban az esetben, ha felesleges, illetve nem onkológiai célra fordított pénzek vannak, azokat át kell adni azoknak az intézményeknek, ahol a beteg megjelenik. Kásler Miklós a várólistákkal kapcsolatban kijelentette: nőtt ugyan az előjegyezési idő, de az, hogy a kemoterápiás kezelésre 2–4 hét, a sugárterápiára pedig 4–6 hét a „várakozási idő”, az szakmailag még tolerálható, megfelel az uniós átlagnak.

„Eddig egyetlen olyan esetről van tudomásunk, hogy egy adott intézmény finanszírozási gondokra hivatkozva nem vállalta a beteg kezelését” – jelentette ki Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Az adott esetben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora, Tulassay Tivadar rektor a beteghez írt levelében arról tájékoztatta a pácienst, hogy nem tudják kezelni, mert az OEP nem finanszírozza az ellátását. Molnár Lajos érthetetlennek tartja a rektor döntését, mert az intézmény éves szinten 840 millió forint pluszforrást kapott, több mint 23 milliárd forintból gazdálkodhat egy év alatt, az említett kezelés ára pedig mintegy 150 ezer forint.

„A miniszter hazudik. A rákos betegeket képviselő civil szervezetek levele szerint egyeseknek három hónapot is kell várni a kemoterápiás kezelésre, heteket a CT- és MR-vizsgálatokra, vagy a gyógyszerekre” – mondta lapunknak Mikola István. A fideszes honatya szerint mintegy 70 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, amely így komoly forráshiánnyal küzd.

A közelmúltban több nagy onkológiai centrum és rákbetegeket is kezelő megyei kórház is az ÁNTSZ-hez fordult, mert a jelenlegi finanszírozási keretek mellett nem tudják biztosítani a betegellátást. Júliustól ugyanis az egészségbiztosító az első félév költségtúllépései miatt a kórházaknak az ellátott esetek 95 százalékát téríti meg. Az intézmények az ÁNTSZ-től három hónap mentességet kértek a finanszírozási korlátok alól. Egyes kórházakban a korszerű és hatékony, de drága gyógyszereket és kezeléseket a forráshiány miatt olcsóbbra, de kevésbé hatásosra cserélték. Felmérések szerint az onkológiákon a gyógyításhoz szükséges eszközök mellett az orvosok is hiányoznak.

Molnár Lajos többször is cáfolta, hogy forráshiány lenne az intézményekben, szerinte ugyanis a daganatos betegségek kezelésére 1,5 milliárd forinttal több pénzt biztosítottak. Az egészségügyi miniszter azt akarja elérni, hogy ésszerűbben használják fel a pénzeket. A betegekről például csak egy helyen, és csak egyszer készüljenek CT-felvételek.

Zöld szám a daganatos betegeknek

„Az Egészségügyi Minisztérium létrehozott egy zöld számot, amelyet bármelyik daganatos beteg, vagy annak hozzátartozója felhívhat, ha úgy érzi, hogy nem megfelelő kezelést kap az adott intézményben” – jelentette be kedden Molnár Lajos. A miniszter ígérete szerint minden egyes esetet kivizsgálnak. A 06/80-374-636-os számon éjjel-nappal fogadják a betegek bejelentéseit.

„A zöld szám nem fogja megoldani a rákos betegek problémáit” – mondta lapunknak Mikola István. A Fidesz egészségpolitikusa szerint a betegek, az orvosok meg vannak félemlítve, s nem mernek panaszt tenni.

„A zöld szám nem fogja megoldani a rákos betegek problémáit” – mondta lapunknak Mikola István. A Fidesz egészségpolitikusa szerint a betegek, az orvosok meg vannak félemlítve, s nem mernek panaszt tenni. A rákos betegeket képviselő civil szervezetek levele szerint a kemoterápiás kezelésekre egyes intézményekben három hónapot is kell várni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!