Hírek

2006.07.15. 07:20

Megéri belföldön nyaralni

Sokaknak érheti meg inkább belföldön nyaralni a forint gyenge árfolyama miatt. Ráadásul a hazai fizetőeszköz gyengélkedése több külföldi turistát vonzhat Magyarországra. E két folyamat pedig fellendítheti a hazai turizmust.

Tóth Marcella

A gyenge forint miatt egyre drágábbak a külföldi nyaralások. Nagyon sok utazási iroda már öt-tíz százalékkal megemelte a nyaralások árait. Azoknak is mélyebben kell a pénztárcájába nyúlniuk, akik maguk szervezik meg a nyaralásukat és egyénileg utaznak. A szállást, a benzinköltséget, de sok esetben a repülőjegy árát is valutában kell ugyanis kifizetni, így sokan a saját bőrükön tapasztalják, mennyire keveset ér a hazai fizetőeszköz. Emiatt jópáran dönthetnek úgy, hogy inkább hazai úticélt választanak – véli Kiss Kornélia, a Magyar Turizmus Zrt. kutatási igazgatója. Ez pedig a hazai turizmusnak kedvezhet, hiszen sokan felcserélhetik például az olaszországi nyaralásukat egy Balaton-parti üdülésre.

A beutazó turizmusra viszont pozitív hatással lehet a gyenge magyar deviza, hiszen a külföldiek több forintot kapnak a saját fizetőeszközükért. Ezért a szakemberek arra számítanak, hogy az idei nyári szezonban több külföldi turista látogat el Magyarországra. A legtöbb vendég Németországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Ausztriából és az Egyesült Államokból érkezik. Ebből az öt országból érkező turisták adják a vendégéjszakák felét. A balatoni nyaralás a németek, az osztrákok, a hollandok és a dánok körében a leginkább népszerű.

A magyarok körében a legkedveltebb nyaralási úticél az idén a Balaton, 840 ezer utazással – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. májusi felméréséből. Ezzel a magyar tengernél eltöltött vendégéjszakák mintegy negyven százalékát a hazai vendégek adják. A dobogó második helyén Budapest és a Dunakanyar áll, míg Horvátország csak a bronzérmet tudhatja magáénak.

Összességében a Balaton  továbbra is olcsóbb versenytársainál, csupán a bulgáriai és a törökországi árak hasonlóak a hazaiakhoz – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. felméréséből, valamint a Thomas Cook és az ADAC által végzett kutatásokból. A Balatonon, Bulgáriában és Törökországban a szállással együtt naponta 34,73 euróért (mintegy 9 800 forintért), illetve 48,62 (13 400 forint) euróba kerül a kinttartózkodás. A vizsgált országok közül a legdrágább Franciaország, elsősorban a szálláshelyek tekintetében, ezt követi Olaszország. Ezen úticéloknál az árak átlagosan 2,5-szer magasabbak a balatoniaknál.

Horvátország európai viszonylatban átlagosnak mondható az árak tekintetében, ugyanakkor a Balatonhoz képest itt továbbra is másfélszer magasabbak az árakat. Elsősorban a szállás drágábbak a horvátoknál, mint itthon. Az éttermi és kávéházi szolgáltatások árai nem sokkal magasabbak az Adrián, mint a magyar tengeren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!