Hírek

2006.07.31. 18:41

Mégis tovább bombáztak

Már a 48 órás haladék első napján megszegte szavát Izrael, amikor légi- és tüzérségi támadásokat indított Libanon ellen.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignright" width="260"] Porig rombolták Dél-Bejrút jelentős részét az izraeli harci gépek. Libanonban eddig több mint hatszázan estek áldozatául a bombázásoknak.
[/caption]Magyar idő szerint hajnali egy órától szünetelnek a Dél-Libanon ellen indított légitámadások. Ennek ellenére hétfőn a zsidó állam tüzérsége lőtte a dél-libanoni Sztúr városát, a légierő pedig az ország középső részén támadta a Hezbollah erőit. A támadásban libanoni források szerint egy libanoni katona életét vesztette. Közben az izraeli védelmi miniszter a parlament rendkívüli ülésén azt mondta: a 48 órás tűzszünet ellenére a zsidó állam nem fogad el azonnali tűzszünetet Libanonban. Amír Perec úgy véli: a fegyvernyugvás bejelentése után a szélsőségesek ismét aktívabbak lennének. A miniszter hangsúlyozta: a Hezbollah rakétái továbbra is súlyosan fenyegetik Izraelt. Adam Ereli amerikai külügyi szóvivő szerint Izrael ígéretet tett arra, hogy a légicsapások szünetében egy biztonságos folyosót létesítenek, amelyen keresztül a menekültek elhagyhatják a fenyegetett területeket.

„Ugyanakkor Izrael egyoldalúan megtörheti a szünetet, ha területét támadás fenyegetné” – emelte ki a szóvivő. Már a hajnali órákban is történtek esetek, amikor az izraeli légierő több hullámban bombázott egy állítólagos Hezbollah-bunkert Libanon keleti részén. Mint azt Haim Ramon izraeli igazságügyi miniszter kijelentette, ez nem sértette meg a moratóriumot, mivel még annak kihirdetése előtt történt. Ugyanakkor a miniszter katonákhoz intézett rádióbeszédében jelezte: a légicsapások szünete nem jelenti a háború végét, ezzel csak enyhíteni próbálják az Izraelre nehezedő nemzetközi nyomást.

A zsidó állam beleegyezett abba is, hogy az ENSZ szakértői kivizsgálhassák a kánai mészárlást. A dél-libanoni faluban az izraeli légierő vasárnap hajnalban porig bombázott egy négyemeletes lakóházat, amelyben menekülteket szállásolt el a libanoni hatóság. A támadásban a Vöröskereszt adatai szerint 57-en vesztették életüket, köztük 19, más források szerint 37 kisgyermek. A nemzetközi felháborodás nyomására összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is, de az Egyesült Államok miatt ismételten elbukott az Izraelt elítélő határozat, így a BT tagállamai csak egy állásfoglalást adtak ki, amelyben megdöbbenésüknek és az áldozatok miatt érzett mély fájdalmuknak adtak hangot. „Ártatlan emberek lemészárlására és civilek meggyilkolására nincs mentség” – mondta az állásfoglalást értékelő Kofi Annan ENSZ főtitkár.

Az állásfoglalás szövegén nem kevesebb, mint hat órát dolgozott a BT. Miután a szöveget felolvasták, több tagállam képviselője méltatlannak nevezte azt. Az orosz és a francia képviselő az ülés után közölte, hogy egyértelműen el kell ítélni Izraelt, és csak egy azonnali tűzszünetet tartanának elfogadhatónak. John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-képviselője ugyanakkor méltatta Izraelt, hogy 48 óráig szünetelteti a támadásokat. Hasonlóan nyilatkozott George W. Bush amerikai elnök is, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki a kánai áldozatok miatt. A politikus határozottan elítélte a civilek ellen folytatott támadásokat, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok olyan ENSZ-határozat kidolgozásán fáradozik, amely tartós békét hozhat a régiónak.

A magyar külügy is tűzszünetet szeretne

A Külügyminisztérium mély megrendüléssel és megdöbbenéssel értesült a hét végi súlyos háborús tragédiáról, amelynek során 56 polgári személy, köztük 37 gyermek vesztette életét egy izraeli légitámadás következtében a dél-libanoni Kánában. Az eset ismét rávilágított a közel-keleti konfliktus elmúlt évtizedeinek fájdalmas tapasztalatára: az erőszak erőszakot szül, és semmilyen problémát nem old meg. A minisztérium álláspontja szerint tartós és igazságos közel-keleti rendezés csak békés eszközökkel, tárgyalásos úton, a nemzetközi jog tiszteletben tartásával valósítható meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!