Hírek

2006.07.09. 14:21

Németország karneváli hangulatban

Németország úgy ünnepelte csapatát a stuttgarti "kisdöntőben" Portugália felett aratott 3-1-es győzelem és a harmadik hely megszerzését követően, mintha világbajnoki címet szerzett volna

origo

"Ti vagytok a mi világbajnokaink" - harsogta a legnagyobb példányszámú lap, a Bild, s ismét hatalmas tömegek mozdultak meg, hogy a szabadban kivetítőkön nézzék meg a mérkőzést, utána pedig dudálással, zászlólobogtatással autós felvonulást rendezzenek.

Stuttgartban vasárnapra virradóra 25 szurkoló könnyebben megsérült a német válogatott szállodája előtt összegyűlt tömegben. Körülbelül 15 ezer ember préselődött össze a belvárosi szállodánál, hogy láthassa kedvenceit, s néhányuk idegei felmondták a szolgálatot, illetve elájultak. A stuttgarti Palota téren és környékén pedig hetvenezer ember zsúfolódott össze, míg Berlinben körülbelül egymillió. A rendezők a világbajnokság idejére lezárták a Június 17. sugárút egy részét, s mintegy két és kilométer hosszan kialakították a "szurkolók sétányát". A sétányt azonban, tekintettel a hatalmas érdeklődésre, tovább bővítették. A világbajnokság eddig közel tízmillióan fordultak meg a sétányon.

Az útszakasz vasárnap délelőtt is zsúfolásig megtelt emberekkel: a német válogatott elbúcsúzott a hűséges szurkolóktól. Először volt színhelye ilyen búcsúnak és ünneplésnek a berlini Brandenburgi kapu előtti tér és tribün, korábban a frankfurti városháza előtt ujjongtak százezrek. A szombat esti mérkőzés televíziós közvetítését a képernyők előtt csaknem 24 millióan szurkolták végig.

A háromszoros világbajnok német csapat négy évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett, most 1934 és 1970 után harmadik alkalommal bronzot. Az érmeket a szombat esti stuttgarti mérkőzés után adták át, s Angela Merkel kancellár megcsókolta Jürgen Klinsmann szövetségi kapitányt, az igazán nem várt siker kovácsát.  A vasárnapi berlini ünneplésen Merkel nem akart részt venni, mondván, hogy ezen a napon a csapat legyen teljes egészében a szurkolóké.

A lapok közül a Welt am Sonntag úgy vélte, hogy "a szív világbajnokai" arattak szombaton győzelmet Stuttgartban. Az egyik plakát azt hirdette, hogy a világbajnoki kupánál többet ér, ha játékosok tudják: 80 millió szív dobog értük.

A Der Tagesspiegel a szombati játékot "elég szórakoztató hullámzásnak" minősítette. A portugálok eleinte mezőnyfölényben voltak, s Pauleta segédletével a vezetést is megszerezhették volna. Klinsmann csapata, mint mindig küzdőfelfogásban játszott, gyakran erőltették Klose játékba hozását. A mérkőzés hőse a kiváló rúgótechnikájú fiatal Bastian Schweintesiger lett, aki két gólt lőtt a tizenhatoson kívülről, szabadrúgását pedig a portugál Petit segítette be saját kapujába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!