Hírek

2006.07.25. 07:00

Pfújolnak a megsarcolt vállalkozókra

Olvasónk kényszervállalkozó, akit az új adók a tönk szélére sodornak. Egyik rokona azt mondta neki: megérdemli, mert eddig csak dőzsölt. Most végre fizetnie kell.

BAMA

A kedves olvasó rokona azzal indokolta véleményét: eddig a bérből és fizetésből élők hátán csattant az ostor. Tőlük automatikusan levonták az adót, míg a vállalkozók alig valamit fizettek be az államkasszába. Megérdemlik tehát sorsukat. A fenti vélekedésen, amelynek hátterében egy torz társadalomlélektani jelenség áll, a szakember igencsak megütközik.

„Fel vagyok háborodva – mondja Rusz Edit pszichológus. – A valóság nem arról szól, amiről a nagypolitika tájékoztat minket. Elhitetik az emberekkel, hogy egy bizonyos réteg megnyomorítása árán nekik majd jobb lesz. És hogy e megszorításokkal hosszú távon jól jár majd az ország. Csak az a gond, hogy minél jobban szorít az ököl, annál biztosabban folyik ki belőle, ami benne van. Gondoljunk a homokra. Távoli hasonlat, de ha két nyitott tenyerünkön tartjuk, úgy a kezünkben marad. Összeszorítva kipereg görcsösen erőlködő ujjaink közül.” Ráadásul éppen nem a kényszervállalkozók azok, akik a nagy szeletet kihasították a közös pénzekből – tette hozzá Rusz Edit.

A fenti történet mögött a jelenleg hatalmon lévők stratégiája húzódik meg. „Oszd meg és uralkodj” – mondták már az ókori Rómában. Ez ma is beválik. Egy megosztott társadalom – ahol létezik egy réteg, amelyet bűnbaknak tesznek meg, és ellenségképet alakítanak ki róla – nem tiltakozik az igazságtalanságok ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!