Hírek

2006.07.04. 20:30

Sólyom egyelőre nem próbálkozik

Sólyom László köztársasági elnök még nem döntött arról, hogy kit javasol új legfőbb ügyésznek, miután a parlament kormánypárti többsége hétfőn nem szavazta meg saját jelöltjét Horányi Miklóst.

Sz. Á.

Az államfő még abban sem határozott, hogy mikor teszi meg a jelölést – jelentette ki lapunknak Wéber Ferenc sajtófőnök. Egyébként az államfőt az ügyben semmi nem sürgeti. A törvény csupán annyit rögzít, hogy a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára a parlament egyszerű többséggel választja meg, titkos szavazással, hat évre. A vádhatóságot jelenleg Belovics Ervin, Polt Péter volt vádhatósági vezető korábbi helyettes irányítja addig, amíg nem dönt a parlament az új legfőbb ügyészről.

A köztársasági elnök hétfőn, a kudarcos szavazás után kijelentette: Horányi Miklós nevét nem terjeszti többet a parlament elé, de az új jelölésnél sem kéri ki a pártok véleményét. Csakhogy ezek miatt könnyen megismétlődhet a hétfői helyzet, ugyanis több szocialista honatya épp azt kifogásolta, hogy az államfő nem egyeztetett előzetesen a jelölt személyéről. Sólyom ezt azzal indokolta, hogy független vezetőt látna szívesen az ügyészség élén. Egyébként az elmúlt 16 évben nem fordult elő, hogy leszavazta volna a parlament az államfő jelöltjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!