Hírek

2006.07.20. 12:56

Szárazföldi benyomulás Libanonba

Az izraeli katonák már a libanoni határon belül harcolnak a Hezbollah fegyvereseivel, jelentették be izraeli katonai hivatalnokok. A támadók két körzetben is kemény harcokat vívnak a terroristákkal. Izrael folytatta légitámadásait is, csütörtökön több mint 80 légicsapást hajtottak végre.

BAMA

A libanoni miniszterelnök továbbra is azonnali tűzszünetet sürget, a zsidó állam vezetése azonban ezt egyelőre nem fogadja el. Közben továbbra is külföldi állampolgárok ezrei menekülnek el az országból, értük országaik hajókat és helikoptereket küldenek. Már 40 amerikai tengerészgyalogos is megérkezett Bejrútba a USS Nashville fedélzetéről, akik a fővárosban rekedt amerikai állampolgárok kimenekítésében segédkeznek. Egyébként ez az első alkalom, hogy amerikai katonák érkeznek Libanonba 1983 óta, amikoris a most támadott Hezbollah felrobbantott egy amerikai barakkot 241 ember halálát okozva.

Az ádáz küzdelemben sem az izraeliek, sem a Hezbollah nem törődik a civilekkel, amit mutat az is, hogy minden harmadik sérült gyermek, állítja az ENSZ vészhelyzeti koordinátora. Jan Egeland szerint a lakosság megsegítése szinte lehetetlen. Az infrastruktúra romokba hever, s Libanon déli része jelenleg olyan veszélyes, hogy az nemzetközi közösség emberei számára is életveszély bármit tenni. A libanoni lakosság attól is retteg, hogy a külföldi állampolgárok kitelepítésével a harcok eszkalálódnak, ami még nagyobb pusztításhoz vezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!