Hírek

2006.08.18. 06:20

Jövőre nem lesz elég a megélhetéshez a minimálbér

Jövőre nem éri el a létminimumot a legkisebb bér nettó értéke. A következő évre elfogadott minimálbérből 53,9 ezer forint marad a munkavállalók zsebében, miközben már tavaly is átlagosan legalább 56,4 ezer forint kellett a megélhetéshez – derül ki a KSH számításaiból.

D. N.

A múlt évi létminimum értéke 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az éves átlagos fogyasztóiár-növekedés 3,6 százalék volt. Az egy főre jutó kereset tavaly háztartástípusonként a 35-56 ezer forintos sávban szóródott.

Tavaly ősszel a három évre szóló minimálbér-megállapodás megalkotásakor a munkáltató, a munkavállalói és a kormányoldal is elfogadta azt az elvet, hogy a legkisebb bér nettó értéke minél előbb érje el a KSH által közzétett, egyszemélyes háztartásra számolt létminimum mértékét.

A statisztikusok létminimumon azt a pénzösszeget értik, amely biztosítja a folyamatos életvitelhez szükséges szerény – a társadalom fejlettségi szintjén hagyományosan alapvetőnek minősülő – szükségletek kielégítését. Így figyelembe veszi az élelmiszerek, a szolgáltatások és az iparcikkek értékét is a minimális fogyasztásnak megfelelően. A KSH számítása szerint Magyarországon egy aktív korú felnőtt élelmiszer-normatívájának értéke 14 777 forint havonta, vagyis egy egyszemélyes háztartás kiadásainak a 26 százalékát költötte erre.

Az adatok szerint minél több tagból áll a család, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg. Egy fő megélhetéséhez   ezer forintra volt szükség havonta, a kétfős háztartásoknak viszont 98,7 ezer forint is elég lehetett. Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak 164 ezer forint kellett az elfogadható megélhetéshez. A három felnőttből és négy gyermekből álló háztartásban pedig 216 ezer forint kellett. A nyugdíjasok kevesebből is ki tudnak jönni: az egy nyugdíjasból álló háztartásnak 50,8 ezer, a két idős korúból állónak pedig 87,4 ezer forint volt a minimális igénye 2005-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!