Hírek

2006.10.11. 16:56

Cáfolják az NBH politikai befolyásolását

Az ellenzék azzal vádolta a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy kiszolgálja a kormány politikai érdekeit

Z. M.

Politikai szempontok befolyásolják a Nemzetbiztonsági Hivatal működését – állítja a Fidesz. Kövér László és Demeter Ervin, az Orbán kormány egykori titokminiszterei tegnapi sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, a fentiek miatt az NBH vezetőjét, Galambos Lajost alkalmatlannak tartják posztja betöltésére.

Kövér és Demeter az NBH hétvégi közleményét kifogásolta. A dokumentumban ugyanis az áll, hogy a békés demonstráció tömegzavargássá alakulhat át, melyben a résztvevők akaratuktól függetlenül bűnsegéddé minősülhetnek. A bírói gyakorlat szerint ugyanis aki a bűncselekmény elkövetőjét jelenlétével segíti, szándékerősítő pszichikai bűnsegédletet követ el. Kövér szerint ugyanakkor hazug és manipulatív ez az okfejtés, mivel megfélemlíti az állampolgárokat és – a szabadságjogokat korlátozva – megszünteti a jogállamiságot.

AZ NBH közleményben reagált: azt írták, a szolgálat „politikamentesen és  felelősségtudattal” végzi feladatát. Tóth Károly (MSZP) visszautasította, hogy politikai szempontoknak közük lenne az NBH munkájához, Galambos Lajos munkáját pedig korrektnek, megbízhatónak nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!