Hírek

2006.10.24. 18:01

Életvitelszerű zokni faszénnel

Jönnek az összeesküvés-elméletek: a kormány szerint előre kitervelték a T-34-es harckocsi elkötését a tüntetők

Vég Márton

„Gyújtóbombaként használható zokniba csavart faszenet, vasgolyókat és csöveket, késeket minden méretben és mennyiségben, valamint anyacsavarokat kilövő csúzlit foglaltunk le” – mutatta be tegnap a Kossuth téren lefoglalt tárgyakat Gergényi Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője.

A rendőrség határozatlan ideig műveleti területté nyilvánította a teret, miután kiürítették, mivel a kormányellenes tüntetők nem voltak hajlandóak magukat alávetni a tűzszerészeti vizsgálatnak.

„A műveleti terület, mint jogi fogalom, semmilyen törvény szövegében nem szerepel. Azonban nemzetközileg használt és elfogadott szakmai zsargon, amelyre a rendőrségi törvény egyértelműen jogi alapot biztosít” – mondta lapunknak Kolláth György alkotmányjogász.

Gergényi szerint a tárgyak közül egy is elegendő ahhoz, hogy egy, a hatóság által tudomásul vett gyülekezést feloszlassanak.
A tüntetők szerint azonban a lefoglalt tárgyak csak életvitelszerű ott tartózkodásának kellékei voltak. „A fegyvernek titulált konyhai eszközöket, baltákat, fűrészeket azért találták meg olyan könnyen, mert a korábbi megbeszélések értelmében előre össze voltak készítve” – szerepel a Szabad Magyarországért Mozgalom közleményében.

Mivel a tüntetők később egy T34-es tankot is birtokba vettek – amely ugyan lőképtelen volt, de bárkit eltaposhatott volna –, ezért a BRFK vezetője a lőfegyveren kívül minden tömegoszlatásra alkalmas eszköz használatára engedélyt adott.  Így a 150 méteres hatótávolságú könnygázgránát-kilövőt és a duplacsövű vadászfegyvereket is parancsra sütötték el a rendőrök. U

tóbbiból riasztópatront, valamint kétféle gumilövedéket – nagyot, illetve sok aprót – lőttek a tömegbe. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a rendzavarók előre kitervelték a tank ellopását, mivel abból előzőleg az akkumulátorokat és az elektromos vezetékeket is kiszedték, s lelakatolták a tornyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!