Hírek

2006.10.10. 06:20

Elütöttem autómmal egy óvatlan őzet

Olvasónk gépkocsijával elütött egy őzbakot. Arra kíváncsi, fizetnek-e térítést az autóban keletkezett kárért.

Rados Virág

A vadak tulajdonosa az állam, és az adott területet gondozó vadásztársaság a felelős értük. Ha a baleset helyszínén, illetve annak közelében nem volt kitéve vadveszélyt jelző tábla, a gépkocsi vezetőjének kártérítés jár a társaságtól. Ezt a bíróság is megítéli. Mindezt Ragályi István, a Magyar Biztosítók Szövetsége Gépjárműkár-rendezési Irodájának ügyvezető igazgatója mondta el. Ha viszont gondoskodtak a figyelmeztetésről, a károsultnak a bíróságon sincs esélye.

Márpedig a legtöbb területen ki van téve a háromszög az ugró őzzel. Haladjunk tehát gépkocsinkkal figyelmesen. Már csak azért is, mert lehet, az elénk ugró vad ártatlanul tesz kárt autónkban, mi viszont neki az életét oltjuk ki.

A vadásztársaságoknak korábban felelősségbiztosítást kellett kötniük a vadakra. A törvényt azonban módosították: most már csak figyelmeztető táblát kötelesek kitenni. Erre Czikó György, a Fővárosi Gázművek Szikra Vadásztársaságának gazdasági felelőse hívta fel a figyelmet.

Ha autónkkal elütünk egy vadat, azonnal értesítenünk kell a vadásztársaságot, illetve a hivatásos vadőrt. Nevét és elérhetőségét a rendőrségen megtudhatjuk. Érkezését a baleset helyszínén kell megvárnunk. A vadőr rögzíti a nyomokat, felveszi a jegyzőkönyvet, és beszállítja a tetemet a trófeabíráló bizottsághoz. Ők megállapítják a kárt. Ha személyi sérülés szintén történt, a rendőrséget, mentőket is hívnunk kell.

Rados Virág -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!