Hírek

2006.10.10. 19:40

Észak-Korea emeli a tétet: a bomba után rakétateszt

Tovább borzolja a nagyhatalmak idegeit Észak-Korea. A kommunista rezsim ugyanis a hétfő hajnali sikeres atomrobbantás után most újból tesztelni a Tajpedong-2 nevű rakétáját.

F. K.

A nukleáris robbanófejjel is felszerelhető rakéta hatótávolságát a szakértők 3 és 10 ezer kilométer közöttire becsülik, azaz egy ilyen rakétával indított atomfegyver elérhetné az Egyesült Államok nyugati partvidékét is. Ugyanakkor Phenjan korábbi tesztjei nem voltak túl sikeresek a Tajpendonggal: a júliusi kísérlet során a rakéta röviddel indítása után a koreai partoktól nem messze a tengerbe csapódott.

Az újabb fegyverteszt csak megszilárdíthatja az ENSZ Biztonsági Tanácsában kialakult ritka egységet. A BT amellett, hogy elítélte az atomkísérletet, a kommunista országot sújtó szankciókról egyeztetett. Az Egyesült Államok egyelőre nem zárta ki, hogy fegyverrel felel Phenjan provokációjára, de Dél-Korea és Kína elvetették egy katonai csapás lehetőségét. Észak-Korea ENSZ-képviselője felháborodott az országát ért bírálatok miatt. „Inkább gratulálniuk kellene” – közölte a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!