Hírek

2006.10.10. 07:33

Hajvágás csak engedéllyel

Vágó István nem vághatja le a szakállát és Jakupcsek Gabriella szerződésében hat évig szerepelt, hogy létráról nem pucolhat ablakot. Az irigyelt hírességek kezét sokszor megköti a televízió.

BAMA

Sokan gondolják azt, hogy a sztárok szinte bármit megtehetnek, ám a valóságban ennek olykor épp az ellenkezője az igaz. A képernyő gyakori szereplőinek el kell viselniük, hogy nem alakíthatják át a fizimiskájukat saját kedvükre, mivel a külsejük állandósága is egyfajta értéket képvisel annál a kereskedelmi adónál, ahol láthatók.

A legszigorúbb szabályok természetesen a szappanoperák szereplőire vonatkoznak, hiszen az ő esetükben a változatlan megjelenés a napról napra tovább bonyolított történet hitelességének a záloga is egyben. Ám a többi híresség sem ússza meg kötelmek és előírások nélkül. Amikor például Vágó István még egy másik televíziónál dolgozott, azt is megtiltották neki, hogy síeljen, mondván: ezzel is veszélyezteti saját épségét, s ezzel az általa vezényelt produkció folyamatosságának biztonságát.

A kvízmester mostani szerződése sokkal kevesebb tilalmat tartalmaz, ám mint mondta, tisztában van azzal, hogy bizonyos dolgokon nem változtathat kénye-kedvére. Például a szakállát biztos nem vágathatná le. „Tudomásul kell venni, hogy az én arcom egyben a televíziós csatorna arca is – mondta. – Egyébként is szakértők hada dolgozik, hogy úgy nézzek ki, ahogy a nézők látnak, s egyszerűen nem tehetem meg, hogy semmibe veszem a munkájukat.”

Vágó szerint kenyéradói még a testsúlyára is figyelnek. Elhízást megtiltó passzus ugyan nincs a csatornával kötött megállapodásában, de az ő esetében elegendő is volt a kedves szóbeli figyelmeztetés. „Amikor látták rajtam az együttműködési szándékot, már nem is hozták többet szóba a súlyfeleslegemet – jelentette ki. – Amúgy más kollégáúk esetében nem zárom ki, hogy jóval konkrétabb és szigorúbb tilalmak szerepelnek a szerződésükben.”

Erről egyébként Jakupcsek Gabriella, a TV2 műsorvezetője is tudna mesélni. Az ő szerződésében hat évig szerepelt, hogy létráról nem pucolhat ablakot. „Nem titok, ezt az én javaslatomra vettük bele a megállapodásba – mondta. – Ugyanis azt mondtam, hogy ha a síelést tiltják, akkor a házimunka sem veszélytelenebb. A jogászunk szerencsére jó humorú volt, s csak tavaly töröltük ezt a kitételt. Igaz, azóta már a síelés sem tilos.”

Jakupcsek mostanság már nem is a jogi megkötések, hanem a cégek által biztosított ruhák miatt dohog. Nehezen talál ugyanis olyat, ami megfelelne az ízlésének, azt pedig nem teheti meg, hogy saját ruhatárából választ. Lóránt Gergely, a csatorna marketing és PR-vezetője szerint még az effajta igényesség sem írhatja felül a szakértők véleményét. „Van egy stíluskönyv, amely azt tartalmazza, hogy kinek miként kell kinéznie a képernyőn – mondta. – Bárdos András például hiába akarna szakállat növeszteni, híradósként ezt nem tehetné meg.”

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!