Hírek

2006.10.11. 06:19

Ismét kétszámjegyű kamatok

Nem kell megriadni a kamatadó bevezetésétől a megtakarítani szándékozóknak. Több bank is kétszámjegyű kamatot ígér a rövid távú befektetésekre. Ezzel vissza lehet nyerni a kamatadó miatti veszteséget.

VG-Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Azok jártak jól, akik az augusztusi akciók közül a rövid lejáratú befektetési ajánlatokat választották, s most újra jól forgathatják a pénzüket – fotó: Kallus György
[/caption]Az augusztusi nyolc százalék után októberben már tíz százalék közelébe emelkedtek az egyes banki befektetésekre ajánlott kamatok. Míg két hónappal ezelőtt a lakossági ügyfelek többségét a hosszú távú megtakarítási akciókkal lehetetett elcsábítani – amelyekkel megúszhatták a kamatadót –, addig most a rövid távú befektetés lehet a nyerő. Augusztusban éves szinten 7,5-8 százalék körüli kamatot kínáltak a bankok. Ezt a hozamot szeptembertől – a húsz százalékos kamatadó hatását beszámítva – szeptembertől már csak 9,4–10 százalék körüli kamatokkal lehetett volna elérni. Alig több mint egy hónap múltán – a bankok kamatakciójának köszönhetően – ez már teljesült is.

A két számjegyű hozamok közel két év után bukkantak fel ismét a bankoknál. Október elején kereken tíz százalékos kamatot hirdetett meg a K&H Bank az egy hónapos, legalább ötszázezer forintos új lekötésekre. Szintén két számjegyű kamatot ígér a Budapest Bank a két hónapos Dupla Prémium Betétjére. A CIB Bank Aranybetétje három hónapra 11 százalékot kamatozik. „Akciózik” a HVB Bank is: két hónapra 8 százalékot kínál legalább 250 ezer forintos új lekötésre.

A kedvező ajánlatokat a jegybank legutóbbi fél százalékpontos kamatemelése is elősegítette. Jelenleg 7,75 százalékos az alapkamat. Elemzők az év végéig további emelésre számítanak. Emiatt úgy vélik, hogy ha a magánszemélyek növekvő kamatok mellett havonta-kéthavonta görgetik a pénzüket, akkor a magasabb kamatlábakkal visszanyerhetik az adót. Utólag úgy tűnik, hogy az augusztusi időszakban azok jártak a legjobban, akik kihasználták a bankok rövid távú akcióit, amelyekkel az éven túli lejáratokhoz hasonló kamatokat érhettek el. A most lejáró pénzüket pedig magasabb hozamok mellett tudják befektetni.

Szakértők szerint a várható jegybanki kamatemelések miatt most is a rövid lejáratot érdemes választani, függetlenül attól, hogy a bankok többségénél az éves futamidők magasabb kamattal kecsegtetnek. Megközelítően egymillió forintos megtakarítás esetén egy hónapos lekötésnél 3,75-10 százalékos éves kamatot is kaphat az ügyfél (az előbbit az OTP-től, az utóbbit a K&H-tól). Két hónapos időtartamnál ez már 3,55 és 8 (az előbbit a K&H, az utóbbit a HVB kínálja), három hónaposnál pedig 3,55 és 7,5 százalék között szóródik.

Vonzóak lettek a befektetési alapok

Jelentősen átalakította a kamatadó bevezetése a megtakarítási szokásokat. Már nem a klasszikus bankbetét a domináns befektetési forma a magyar háztartások körében. Az emberek felismerték a befektetési alapok előnyeit – erre engednek következtetni a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb adatai. Szeptember elejéig több mint 190 milliárd forint áramlott a nyílt végű alapokba, amelyekben bármikor új forrásokat lehet lekötni, illetve bármikor értékesíteni lehet a jegyeket. Ez több mint 12 százalékos bővülést jelentett egyetlen hónap alatt. Aki még augusztusban ilyen formában kötötte le a pénzét, megúszhatta a kamatadó-fizetést. A tendencia biztató, különösen annak tükrében, hogy az Öngondoskodás Alapítvány januárban közzétett felmérése szerint a megkérdezettek ezt a befektetési formát ismerték a legkevésbé. A részvényekről a megkérdezettek 47 százalékának, az állampapírokról 44, a befektetési alapokról pedig mindössze 27 százalékuknak volt tudomása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!