Hírek

2006.10.20. 18:12

Késő bánat: Észak-Korea sajnálja az atomrobbantást

Phenjan a hét elején még atomrobbantások egész sorozatáról értesítette Kínát

fk

A jelek szerint Kim Jong Il már megbánta a kísérleti atomrobbantást, legalábbis erre utal a dél-koreai Yonhap hírügynökség bejelentése, amely szerint a Phenjanban tárgyaló kínai küldöttség áttörést ért el az észak-koreai vezetéssel. Peking „fontos üzenetét” Tang Csia-Hszüan, volt kínai külügyminiszter tolmácsolta a koreai diktátornak, aki ezek után hajlandó volt belemenni abba, hogy felfüggeszti a további nukleáris teszteket, tárgyaljon az Egyesült Államokkal, sőt, sajnálkozását fejezte ki a korábbi kísérleti atomrobbantás miatt.

Éles pálfordulás ez a néhány nappal korábbi állásponthoz képest. Phenjan a hét elején még atomrobbantások egész sorozatáról értesítette Kínát és hadüzenetnek minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által rámért büntető szankciókat. A kínai küldöttséggel egyidőben Tokióban és Szöülban tárgyalt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter asszony is, a kialakult helyzetről, péntek reggel pedig Pekingben folytatott megbeszéléseket Li Csao-hszing kínai külügyminiszterrel.
Egy katonai konfliktus veszélyét a szakértők minimálisra becsülik, ugyanakkor a Fitch Ratings hitelminősítő cég elemzése szerint teljesen kizárni sem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!