Hírek

2006.10.11. 15:03

Lemondott a kormányfő

Csehországban benyújtotta lemondását Mirek Topolánek konzervatív miniszterelnök

f.k.

Tegnap benyújtotta lemondását Václav Klaus cseh államfőnek Mirek Topolánek miniszterelnök és kormánya. Topolánek azért volt kénytelen megvállni alig két hónapig betöltött posztjától, mivel a cseh parlament a múlt héten nem szavazott bizalmat kormánya programjának. Prágában így tovább folytatódik a tavaszi választások óta fennálló patthelyzet, amely teljesen megbénította a cseh politikai életet.

A gondok akkor kezdődtek, mikor a május elején tartott választásokon ugyan Mirek Topolánek Polgári Demokratikus Pártja győzelmet aratott a szavazatok 38 százalékával, de szövetségeseivel, a kereszténydemokratákkal és a zöldekel együtt is csak a mandátumok felét, azaz száz képviselői helyet birtokolták, míg a kormányzó szociáldemokraták és a kommunisták együtt szintén száz képviselői helyet szereztek.

A szavazategyenlőség miatt Topolánek pártja és a szociáldemokraták tárgyalásokat kezdtek egy nagykoalíciós kormányról, de a tárgyalások – nem kis részben a durva kampány okozta sértődések miatt, – hamar zátonyra futottak. Topolánek kormányát is csak úgy szavazta meg a parlament – júliusban, a választások után két hónappal – hogy a parlamenti elnök posztját átengedték a szociáldemokratáknak.

A prágai politikusok gondjai azonban Topolánek lemondásával még mindig nem oldódtak meg, hiszen az országnak továbbra sincs kormánya. Mától Václav Klaus köztársasági elnök konzultál a parlamenti pártokkal az új miniszterelnök személyéről, de egyre nagyobb a valószínűsége, hogy új választást kell kiírni Csehországban. Addig azonban még legalább egy miniszterelnököt el lehet koptatni a cseh alkotmány szerint, így az új választásra bár elméletben sor kerülhetne már november végén, megtartására gyakorlatban csak jövőre van esély. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!