Hírek

2006.10.30. 13:13

Még 400 milliárdos megszorítás kellene?

Csaba László közgazdász, a CEU egyetemi tanára a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, hogy semmiképpen sem nevezhető konzervatívnak a kormány által beterjesztett jövő évi büdzsé. A szakember elmondta: akkor lehet konzervatívnak nevezni egy költségvetést, ha kiegyensúlyozott, ám ettől az idei és a 2007-es is messze van.

BAMA

Csaba szerint az idő előrehaladtával egyre több a bizonytalanság, amelynek egy része az előző évi adatokból származik. Példaként említette a KSH százmilliárdos, tavalyi évre vonatkozó deficittöbblet-tévedését, valamint az Állami Számvevőszék megállapítását, mely szerint a Budapest Airport eladásából származó 463 milliárd forintból csak nyolcvanat fordítottak az államadósság csökkentésére - így a különbséget hozzá kell adni a valóságos hiányhoz. Csaba mindezek alapján úgy véli, hogy elviekben további 400 milliárdos megszorításra lenne szükség ahhoz, hogy a beterjesztett költségvetés számai megvalósuljanak.

Ehhez képest a közgazdász szerint sem a bevételi, sem a kiadási oldal intézkedései nem elég erőteljesek. Mivel a kormány sem az áfához, sem a jövedéki tételekhez nem nyúlt, ezért a pluszbevételek forrása jórészt az infláció lesz - véli Csaba, aki úgy tartja: csak kis jelentőségű intézkedések láthatók, amelyekből nem lesz jelentős kiadáslefaragás. Ráadásul a reformokkal sem tud haladni a kabinet az elbukott önkormányzati és közigazgatási elképzelések, valamint a Fidesz népszavazási kezdeményezése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!