Hírek

2006.10.24. 16:57

Meghalt Mancs, a mentőkutya

Tüdőgyulladás miatt életét vesztette Mancs, a világhírű miskolci mentőkutya.

BAMA

Tüdőgyulladás miatt életét vesztette Mancs, a világhírű miskolci mentőkutya. A borsodi megyeszékhely speciális mentőszolgálatának keresőkutyája vasárnap hunyt el. A németjuhász eb tizenhárom éves volt, ami emberi léptékkel számolva 91 esztendőt jelent. Mancs pályafutása során a világ szinte minden, katasztrófa sújtotta pontján járt, és mentett ki embereket összedőlt épületek, romos házak alól, így számos ember – főleg gyermek – köszönheti neki az életét.

Megjárta már Törökországot, Algériát, Kolumbiát, Indiát és Egyiptomot is. Földrengés sújtotta területeken kiszimatolta a romok alá rekedteket, páratlan szimatának köszönhetően akár a hét méter mély víz alján fekvő holttestet is képes volt jelezni. Mancs az utóbbi időben már nem volt aktív, „nyugdíjba" vonult, mivel izomsorvadásban szenvedett, két hátsó lábát már nehezen használta.

Halála is nagy valószínűséggel ezzel áll összefüggésben: Lehoczki László, a Miskolci Spider Mentőcsoport és a Karitatív Szövetség frontembere ugyanis elmondta, hogy Mancs úgynevezett felfekvéses tüdőgyulladás következtében vesztette életét. A legendás mentőkutya utóda a hatéves Radar: a fiatal eb szinte mindent Mancstól tanult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!