Hírek

2006.10.17. 06:05

Megtalálnak a cégek a privát telefonszámomon

Olvasónk műfordító, aki egész nap otthon dolgozik. Újabban állandó telefoncsörgés zavarja meg munkájában. Ismeretlen cégek ajánlgatják neki termékeiket, szolgáltatásaikat.

BAMA

Az ilyen telefonhívások ellen közvetlenül gyakorlatilag semmit nem tehetünk – mondták a Dr. Schneider Péter Ügyvédi Irodában. Ha egyetlen cég hívogatná a kedves olvasót annak ellenére, hogy nyomatékosan megkérte őket, ne tegyék ezt, az zaklatás lenne.

Valamelyes védelmet nyújt, ha telefonszámunkat titkosítjuk. Akkor legalább a telefonkönyvből, illetve a tudakozóból nem férhetnek könnyen hozzá. Ha ez esetben is sorra kapjuk a hívásokat, be tudjuk bizonyítani: a számot a szolgáltatónál adta ki valaki. (Hallani olyan történetekről, miszerint a távközlési cégeknél akadhatnak dolgozók, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében kiadják a titkos számokat.) Az ellen viszont senki sem tud védekezni, hogy egy jó- vagy rosszakarója megadta valahol a telefonszámát. Az adat végighullámozhat cégek során, akik csereberélik a számokat.

Adataink az ügyvéd szerint sosem voltak teljes biztonságban. Adatmegfigyelés már a középkorban is létezett – az internet korában ne lenne így? Gondoljunk az adatösszekapcsolásra, a bankszámlára, vagy egyéb információkra, amelyek elvezethetnek hozzánk. „Számon tarthatják, mit telefonoztam/ s mikor, miért, kinek./ Aktába írják, miről álmodoztam/ s azt is, ki érti meg./ S nem sejthetem, mikor lesz elég ok/ előkotorni azt a kartotékot,/ mely jogom sérti meg” – írja József Attila. S ez nem csupán költészet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!