2006.10.02. 00:52
Nem kell már messzire utaztatni a szőlőtörkölyt
Az uniós szabályok szerint az egységes borpiac működtetése és a borhamisítás megelőzése érdekében a szüret után megmaradt szőlőtörkölyt csak az államilag jóváhagyott lepárlóüzemek gyűjtőhelyére szabad szállítani, ahol azt feldolgozzák. A szőlőfeldolgozás és borkészítés folyamán keletkező melléktermék lepárlása ugyanis kötelező.
Az itt kiállított dokumentummal (is) igazolják a termelők, hogy az általuk előállított borhoz megfelelő mennyiségű szőlőt használtak fel. Az idén a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal öt új begyűjtőhely működését hagyta jóvá, s a borpiaci szereplők jelzései alapján arra számít, hogy újabb gyűjtőhelyekről is érkezhetnek jóváhagyási kérelmek. Ezzel csökkenhet az a feszültség, hogy a gazdák a borvidékükön nem találnak megfelelő kapacitású gyűjtőhelyet, s nagy távolságokra kénytelenek elszállítani a borkészítés folyamán keletkezett melléktermékeket. Az új gyűjtőhelyeket a Bács-Kiskun megyei Kunfehértó központtal működő Aranykapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt. hozta létre, s ez minden bizonnyal jelentős segítséget nyújt majd a termelőknek.
Az engedélyezett lepárlóüzemek helye: Grappa Kft. (Ostoros), Aranykapu Zrt. (Kunfehértó), Vinalko Kft. (Kecskemét), Hiltop Zrt. (Neszmély), Vitalis Kft. (Györköny), Manufaktúra Kft. (Tarpa), Sápi és Sái Kft. (Táborfalva), Savanya Géza (Sióagárd).