Hírek

2006.10.02. 00:52

Nem kell már messzire utaztatni a szőlőtörkölyt

Az uniós szabályok szerint az egységes borpiac működtetése és a borhamisítás megelőzése érdekében a szüret után megmaradt szőlőtörkölyt csak az államilag jóváhagyott lepárlóüzemek gyűjtőhelyére szabad szállítani, ahol azt feldolgozzák. A szőlőfeldolgozás és borkészítés folyamán keletkező melléktermék lepárlása ugyanis kötelező.

BAMA

Az itt kiállított dokumentummal (is) igazolják a termelők, hogy az általuk előállított borhoz megfelelő mennyiségű szőlőt használtak fel. Az idén a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal öt új begyűjtőhely működését hagyta jóvá, s a borpiaci szereplők jelzései alapján arra számít, hogy újabb gyűjtőhelyekről is érkezhetnek jóváhagyási kérelmek. Ezzel csökkenhet az a feszültség, hogy a gazdák a borvidékükön nem találnak megfelelő kapacitású gyűjtőhelyet, s nagy távolságokra kénytelenek elszállítani a borkészítés folyamán keletkezett melléktermékeket. Az új gyűjtőhelyeket a Bács-Kiskun megyei Kunfehértó központtal működő Aranykapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt. hozta létre, s ez minden bizonnyal jelentős segítséget nyújt majd a termelőknek.

Az engedélyezett lepárlóüzemek helye: Grappa Kft. (Ostoros), Aranykapu Zrt. (Kunfehértó), Vinalko Kft. (Kecskemét), Hiltop Zrt. (Neszmély), Vitalis Kft. (Györköny), Manufaktúra Kft. (Tarpa), Sápi és Sái Kft. (Táborfalva), Savanya Géza (Sióagárd).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!