Hírek

2006.10.12. 18:35

Népszerűtlen a koalíció

Az egész magyar politikus mezőnynek rossz a megítélése a lakosság körében, a kormányoldal és az MDF vezetőinek népszerűsége azonban még ehhez képest is jelentősen hanyatlott októberben.

Éber Sándor

Jókorát zuhant a kormánypárti politikusok megítélése a Medián októberi felmérése szerint. A HVG-ben megjelent elemzésben egyedül a Fidesz vezéregyéniségeinek népszerűségi indexe nőtt, a koalíció mellett az MDF vezetői iránt érzett szimpátia is jóval alacsonyabb az október eleji adatok alapján, mint korábban. Még Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke is elmozdult a korábban az általa kibérelt utolsó helyről. A kétes dicsőséget Herényi Károly az MDF frakcióvezetője szerezte meg Veres János pénzügy-, illetve Szekeres Imre honvédelmi minisztert megelőzve.

Az első helyen 59 százalékkal Sólyom László államfő áll, őt követi a hat pontos népszerűségvesztést elszenvedő Dávid Ibolya MDF elnök (51) de dobogós helyet ért el Orbán Viktor (48) Fidesz elnök is. „A köztársasági elnök magas népszerűsége elsősorban hivatalának köszönhető, de ez is egyre csökkenő tendenciát mutat” – vélekedett Gyulai Attila. A Political Capital elemzője arra emlékeztetett, hogy Göncz Árpád idejében még 70, Mádl Ferenc érájában pedig 60 százalék feletti volt a népszerűségi index.

„A kormányoldal népszerűség vesztésének elsősorban a megszorító intézkedések az okai” – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a demokrata fórum nem volt igazán képes eldönteni, hogy melyik oldalhoz tartozik, e miatt lehet a szimpátia csökkenés. Gyulai Attila szerint a közvélemény elsősorban a Gyurcsány-Orbán, kormány-ellenzék konfliktusra figyelt, az MDF-nek a háttérben kevésbé volt látható, e miatt is lehettek népszerűtlenebbek politikusai.

A legnagyobb esést a szocialista politikusok közül érdekes módon elsősorban a hölgyek, Göncz Kinga 13, Szili Katalin 9, Lendvai Ildikó 7, Lamperth Mónika pedig 6 százalékponttal teljesítették. „A női politikusok a népszerűségi indexen mindig kedvezőbb helyzetben vannak, de ebben a kiélezett politikai küzdelemben ezt az előnyüket vesztették el, amikor már a tevékenységüket értékelték” – vélte Kiszelly Zoltán.

Gyulai Attila szerint Göncz Kinga külügyminiszteri teljesítményét sokan túl puhának, vagy túl keménynek ítélték meg, ezért volt a jelentős visszaesés. Kiszelly Zoltán szerint a népszerűségi indexen rossz szereplésében közrejátszhat családi köteléke is. Édesapja Göncz Árpád, az SZDSZ jelölte államfő volt.

A kormányfő Gyurcsány Ferenc is a középmezőnybe esett vissza, 5 százalékpontot veszítve népszerűségéből. A 33 százalékos szimpátia már közel jár párttársa Horn Gyula, 1995-ös, 31 százalékos teljesítményéhez. Az eddigi negatív rekordot az MDF miniszterelnöke, Antall József tartja 27 százalékponttal.

A kormányoldalból egyedül az SZDSZ-es Demszky Gábor népszerűsége nem esett vissza, jelenleg is 39 százalékponton stagnál. „Ennek oka az, hogy a koalíció képviselői közül tulajdonképpen egyedül ő ért el jelentősebb sikert, hogy az önkormányzati választásokon, ha hajszállal is, de ő maradt Budapest főpolgármestere” – mondta Gyula Attila.

A pártok népszerűségében is jelentős ellenzéki előnyt mért a Median. A teljes népesség körében a Fideszre 40, az MSZP-re 27, az SZDSZ-re és az MDF-re 3-3 százalék voksolt volna októberben. A választani tudó biztos szavazók körében még jelentősebb a nagyobbik ellenzéki párt előnye, a Fideszre 56, az MSZP-re 34, az SZDSZ-re 4, az MDF 3 százalék szavazna.

A megkérdezettek többsége leváltaná Gyurcsányt

A balatonőszödi beszéd, és azt követő tüntetésék és zavargások után a Medián közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek 34 százaléka véli helyesnek, hogy maradjon a Gyurcsány-kormány. Átmeneti szakértői kabinetnek kellene alakulnia 29 százalék szerint. Előrehozott parlamenti választásokban látná a válságból való kiutat 16 százalék. Míg 12 százalék szerint az lenne üdvőzítő, ha a kormánypártok új miniszterelnököt választanának. Az utóbbi megoldásokat összegezve, a megkérdezettek 57 százaléka szerint kormányfőt kellene váltani. 46 százalék szerint a jelenlegi koalíciónak kellene maradnia, míg 45 százalék eltávolítaná koalíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!