Hírek

2006.10.19. 15:57

Nincs megegyezés a tüntetők és a rendőrök között

Nincs megegyezés a Kossuth téri tüntetők és a rendőrség képviselői között - közölte a csütörtöki tárgyalások után Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. A Kossuth téri tüntetők képviselői szerint még nem értek véget a tárgyalások, a rendőrség szerint azonban igen.

BAMA

Befejeződtek a tárgyalások, a rendőrség az álláspontjából fikarcnyit sem engedett. Változatlanul van két neuralgikus pont, amiben nem tudtunk megállapodni: az általunk javasolt terület nagysága és az ott tartózkodó személyek létszáma, illetve a sátrak elbontása - mondta, s megismételte: a mi részünkről a tárgyalások befejeződtek. Garamvölgyi elmondta, nem tudtak megállapodni abban, hány tüntető lehet az állami ünnepen a Kossuth téren, sem pedig a tüntetők által igénybe vehető terület nagyságában, illetve abban sem, hogy el kell bontani a sátrakat.

Az ORFK szóvivője hozzátette: a szerdai tárgyalás után már jelezte, hogy amennyiben nem születik megállapodás, Bene László országos rendőrfőkapitány meghozza a szükséges döntést az ügyben. A szóvivő szavai szerint erre vélhetően még csütörtökön, de legkésőbb pénteken sor kerül, tekintettel arra, hogy a demonstrálók gondolkodási időt kértek.

Felidézte: Grespik László, a tüntetők jogi tanácsadója kedden azt a javaslatot terjesztette elő, hogy 28 fő tartózkodhasson a demonstrálók területén az állami ünnepség alatt. A rendőrség legfeljebb 100 főben maximálta a téren tartózkodók létszámát, ami négyszerese a javasoltnak. Mint mondta, ha a tüntetők elfogadják a rendőrség jelenlegi javaslatát - hogy a mostaninál kisebb, kordonozott területen, biztonsági átvizsgálás után legfeljebb 100-an demonstráljanak - akkor pénteken megkezdődhet a sátrak lebontása és a terület leszűkítése, majd biztonsági átvizsgálása. Ha nem fogadják el az ajánlatot, akkor az országos rendőrfőkapitány dönt az ügyben.

A Kossuth téri tüntetők szerint azonban nincsenek lezárva a köztük és a rendőrség képviselői között a tárgyalások. Ezt Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője közölte csütörtökön délben Budapesten újságírókkal a Rendőrségi Igazgatási Központ épületéből távozva. Elmondta: a legfontosabb követelésük, hogy a nemzeti ünnepen legalább ötszáz tüntető tartózkodhasson a Kossuth téren. Mint mondta, a tér esetleges kiürítésének "vannak politikai következményei".

Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője kijelentette: "a kormányzat és a hatalom meghátrált az alkotmány súlya és a népakarat előtt, a tüntetők elérték céljukat, és vezérlő fejedelmünk, Rákóczi Ferenc szobránál ott fogunk maradni mindvégig". Takács András ügyvivő tájékoztatása szerint megállapodás született arról, hogy október 23-án 00.02-től 15 óráig a teljesen lezárt Kossuth téren - pontosan a Rákóczi szobor előtti füves terület felén - csak a tüntetők tartózkodhatnak. Az még vitatott - tette hozzá -, hogy 100, 500 vagy 1000 fővel lehetnek ott. A másik vitatott kérdésnek a nagysátor és az egészségügyi sátor fennmaradását nevezte.

Grespik László kijelentette: "nincsenek lezárva a tárgyalások", a tárgyalást vezető Lapid Lajos, a rendőrkapitány közbiztonsági helyettese azt mondta, neki 100 fő elfogadására volt felhatalmazása.  A tüntetők - Grespik László szavai szerint - arra kérték a rendőrtiszt feletteseit, gondolják ezt át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!