Hírek

2006.10.31. 16:46

Pénteken temetik Gregor Józsefet

November 3-án, péntek délután három órakor temetik Gregor Józsefet a szegedi Belvárosi Temetőben; a művész búcsúztatásán részt vesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

BAMA

A világhírű operaénekest a szegedi önkormányzat, a Szegedi Nemzeti Színház is saját halottjának tekinti és díszsírhelyet biztosítanak számára; a búcsúzó szegediek pénteken két órától helyezhetik el az emlékezés virágait. Vasárnap este hét órakor gyászemlékezést tartanak a szegedi Dómban, ahol a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar Verdi Requiem című operáját adja elő, amelynek basszus szerepét Gregor József több alkalommal is énekelte.

A művész 1940-ben, Rákosligeten született. Énekesi pályája a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdődött, amelynek 1958 óta volt tagja. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt. Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a győri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt. 1991-től a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül ez év október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!