Hírek

2006.10.05. 05:51

Sorozatos sztárválogatók

A tartós hírnévhez a legrövidebb út a televíziós szappanoperákon keresztül vezet. A sorozatok hőseit mindenki ismeri, rajongótáboruk van, nem csoda, hogy a szereplőválogatásokon mindig „telt ház” van.

Dián Tamás

Évente két-három híresség születik a képernyőnkön: nagyjából ennyi ismeretlen arc tűnik fel a Jóban-rosszban vagy a Barátok közt című sorozat főszereplői között. Az új hősről írnak a lapok, szerepelnek az adott tévécsatorna különböző műsoraiban, azaz elkezdik „felépíteni” őket, ami együtt jár ismertségük ugrásszerű növekedésével. Ez persze sokak számára vonzó, hiszen a szereplőválogatások a sztárok világába tartozás lehetőségét csillantják fel, ráadásul a karakterek keresése állandóan zajlik.

A Jóban-rosszban stábja például heti rendszerességgel tart meghallgatásokat, ahol profik és amatőrök egyaránt megfordulnak. Kiss Péter producer szerint általában előre meghatározott figurákhoz keresnek szereplőket, de olyan is volt már, hogy egy érdekesebb arc „megihlette” a készítőket.

„Van egy szereplőválogatással foglalkozó osztályunk, a jelentkezők általában azt hívják fel először – mondta. – A kollégáink megkérdeznek néhány adatot, s ha az illető beleillik az elképzeléseinkbe, behívják egy válogatásra.” Kiss Péter elmondta: természetesen nem csak az utcáról tévednek be hozzájuk. Statisztaközvetítő cégekkel ugyanúgy kapcsolatban állnak, mint vidéki színjátszóműhelyekkel. Amatőröket általában csak fiatal szerepekre válogatnak, mivel a tinédzserek még formálhatók, alakíthatók. „Harminc éven felül már inkább profikkal dolgozunk – jelentette ki a producer. – Egy kiforrott személyiség esetében ugyanis már elég nehézkes és időrabló vállalkozás lenne az alapvető színészi képességek csiszolgatása.”

A meghallgatások időpontját általában újsághirdetésekben, illetve az interneten teszik közzé, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy válogatás híre szájhagyomány útján is szépen terjed. A sikeres meghallgatásnak ugyanakkor nem automatikus következménye az azonnali szereplés. A kiválasztott adatai ugyanis felkerülnek egy több ezer nevet tartalmazó listára, ahonnét aztán a készítők szükség szerint válogatnak. „Persze, olykor előfordul, hogy valaki épp jókor jelentkezik – mondta a producer. – Nemsokára például feltűnik majd a sorozatban egy Ádám nevű fiú, akinek a megformálója, Volosinovszki György szó szerint az utcáról jött be. Ilyen is van: jókor volt jó helyen.”

A Barátok közt című produkció is állandóan tart válogatásokat. Szükség is van erre, hisz az állandó főhősök mellett évente legalább kétszáz, néhány mondatot kapó szereplő is a képernyőre kerül. Kalamár Tamás producer szerint azért is jók a meghallgatások, mert sohasem lehet tudni, mikor tűnik fel egy igazi tehetség – ahogy az a Nádor Kingát játszó Balogh Edina esetében is történt. „Edina szépségkirálynőként már ismert volt, de hogy színészként is megállja a helyét, az csak nálunk derült ki – mondta.

"A legtöbb, rendszeresen képernyőre kerülő fiatal szereplőnk egyébként valamilyen színiiskolából érkezik, de hirdetések útján is keressük az új arcokat.” A Barátok közt nagy szereplőválogatásának regisztrációs fázisa egyébként épp a napokban fejeződött be, a meghallgatásra behívottak közti szűrés a mostani hétvégén lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!