Hírek

2006.11.20. 07:37

Decemberben érkezik az igénylőlap

A lakosságnak kérdőívet kell kitöltenie a gázártámogatás megállapításához, amelyet a jövedelmi viszonyok alapján, rászorultsági elv szerint határoznak meg

BAMA

A lakosságnak kérdőívet kell kitöltenie a gázártámogatás megállapításához, amelyet a jövedelmi viszonyok alapján, rászorultsági elv szerint határoznak meg – jelentette ki tegnap Vidorné Szabó Györgyi szocialista képviselő.

Hozzátette: a kormány pénteki döntése alapján a gázártámogatás megállapításakor a nettó jövedelmet veszik figyelembe. A képviselő közlése szerint a nyilatkozatot a decemberi gázszámlával együtt postázzák, azért, hogy a támogatás már januártól megállapítható legyen. Azon családoknak jár támogatás ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum 3,5-szeresét, vagyis a 93915 forintot. A nyugdíjminimum jövőre 26 ezer 830 forint. A gyermekeket ugyanakkor kisebb szorzóval veszik számításba.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter úgy fogalmazott: akik nem kapnak támogatást, azok az elismert piaci áron vásárolják majd a gázt. Vagyis egyelőre marad 101 forint körül köbméterenként. A támogatásra összesen 100 milliárd forintot költ a kormány jövőre.

Balla György (Fidesz) a kormány Vidorné bejelentlésére reagálva azt mondta, hogy a hazugság árát kell megfizetniük azoknak az embereknek, akiknek magasabb lesz a gázszámlájuk januártól. Mint felidézte, a választási kampányban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tagadta, hogy emelnék a gáz árát, és amikor ezt mégis megtették, olyan mértékű támogatásról döntöttek, hogy az emberek nem vettek észre változást a gázszámláikon.

Most ennek a támogatásnak a sokszorosát veszik vissza, hiszen nem az a valóság, hogy igazságosabb lesz a rendszer - fogalmazott az ellenzéki képviselő. Hozzátette: egyharmadával csökkentik a támogatásra fordítható összeget. A politikus érthetetlennek tartja, hogy a kormány most azt állítja, a jelenlegi gázártámogatási rendszer nem igazságos, mert – mint mondta – a szocialista többségű kabinet dolgozta ki, és fogadta el 2003-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!