Hírek

2006.11.28. 15:19

Érvényben marad a vatikáni szerződés

Nem kell változtatni a vatikáni megállapodáson Hiller István szerint. Az oktatási és kulturális miniszter Tamás Pállal, a vatikáni megállapodás eredményeit és hatásait elemző bizottság elnökével közösen ismertette a testület jelentését.

BAMA

Hiller István közölte: a kormány elé viszi a bizottság főbb megállapításait. Arra a kérdésre, hogy erről egyeztetett-e az SZDSZ-szel, azt válaszolta: a két koalíciós párt egyetért abban, hogy a vatikáni szerződés érvényes, és érvényben is marad. A kulturális és oktatási miniszter fontosnak tartja, hogy a vatikáni-magyar vegyesbizottság aktívabban működjön. Közölte, hogy ő vezeti majd a tárgyaló delegációt.

Hiller István kitért arra is, hogy mind a négy történelmi egyházzal alapjaiban hasonló szerződést akarnak kötni, de nem csak egy évre szóló, hanem hosszabb távú megállapodást. Véleménye szerint az egyházak vezetői elfogadták a 25,5 milliárd forintos költségvetési főszámot, de ez ügyben az egyeztetések még folytatódnak.

Tamás Pál az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója három olyan problémát nevezett meg, amelyek megoldásához a szerződés lehetőséget ad: ilyen az iskolaügy, az egyházi normatívák megállapításához szükséges új számítási módszer, illetve a kulturális, oktatási és  szociális intézmények támogatása a versenysemlegesség biztosításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!