Hírek

2006.11.22. 06:30

Jogorvoslattal él a Fidesz

A vizitdíjról, a tandíjról, a nyugdíjasok munkavállalásáról, továbbá a miniszterek és a kormányfő pénzügyi felelősségéről nem, ám a kórházak magánosításáról, a gyógyszer- és földügyről lehet népszavazást tartani – ez a mérlege az OVB döntéseinek.

Europress-összeállítás

A vizitdíjfizetéssel kapcsolatos népszavazási kérdést is elutasította tegnap késő délután az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület szerint azért nem lehet a kérdésben referendumot tartani, mivel az érinti a költségvetést, így a felvetés alkotmányellenes. Az OVB ugyanakkor zöld utat adott annak a kérdésnek, amely arra vonatkozna, hogy csak gyógyszertárban lehessen gyógyszert árulni.

Szintén elutasította az OVB azt a felvetést, amely azt szerette volna elérni, hogy a nyugdíjasok január elseje után is az eddigi szabályok szerint vállalhassanak munkát. A jövőben ugyanis számos megszorításokkal találkozhatnak az érintettek.

A családi vállalkozóknak a termőföldek elővásárlására vonatkozó fideszes felvetése szintén zöld utat kapott tegnap. Ebben a kérdésben egyébként négy évvel ezelőtt is hasonlóan döntött
a testület.

A Fidesz tegnap bejelentette: Alkotmánybírósághoz fordul minden olyan kérdésben, amelyet az OVB elutasít. A párt szakértői tegnap már szövegezték a tandíj elutasítáról szóló döntés megfellebbezését.
A testület által megtorpedózott kérdés úgy hangzott: „Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?” A választási bizottság hétfőn úgy határozott: az ellenzéki párt felvetése a kormányprogram lényeges részét érinti, így az alkotmány értelmében
erről nem lehet népszavazást
kiírni.

Az OVB álláspontja szerint a kormány programjáról tartandó népszavazás alkotmányi tilalma nemcsak azt jelenti, hogy a konkrét dokumentum nem lehet a referendum tárgya, hanem annak egyes világosan felismerhető, lényeges elemei sem bocsáthatók népszavazásra. Ha ugyanis ez megengedhető lenne, akkor nem lenne annak sem akadálya, hogy a program minden egyes pontját külön-külön megfogalmazott „kérdés” formájában támadják – olvasható a döntés szövegében.

Az OVB a hétfői határozatával tulajdonképpen azt mondta ki, hogy ma Magyarországon nem lehet népszavazást tartani, hiszen nincs olyan ügy, amelyet ne érintene egy kormányprogram – így minősítette Cservák Csaba alkotmányjogász, az OVB volt tagja a választási bizottság döntését. Hasonlóan fogalmazott a múlt héten Ficzere Lajos, az OVB volt elnöke is. A jogtudós úgy nyilatkozott: a népszavazás szempontjából a kormányprogram csak a maga egészében lehet tilalmazott tárgykör. Vagyis: csupán az alakuló ülésen megszavazott teljes programot tilos a nép elé bocsátani. A kormányprogram mellesleg főként célokat és irányokat határoz meg.

A megoldási módozatok, a célok elérését szolgáló eszközök és intézmények különfélék lehetnek, s csak a konkrét jogalkotási folyamattal válnak valóra – hangoztatta Ficzere Lajos.

Az OVB nemet mondott arra a kérdésre is, mely szerint fegyelmi és kártérítési felelősség terhelné a miniszterelnököt és a kormány tagjait a tervezett költségvetési hiány túllépéséért.

A szaktárca üdvözölte a tandíjat érintő döntést

Az oktatási tárca államtitkára szerint az OVB döntése azért nagyon fontos, mert világossá teszi, hogy a Fidesz népszavazási kezdeményezése a tandíjról a kormányprogram végrehajtásának megakadályozására irányul. Arató Gergely hozzátette: természetesen a kezdeményezés alkotmányosságáról dönt majd az Alkotmánybíróság, ezt előre semmilyen irányban megjósolni nem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!