Hírek

2006.11.14. 16:55

Központosítás a spórolás jegyében

Hivatalos megfogalmazás szerint a Draskovics Tibor által irányított Államreform Bizottság a közeljövőben felülvizsgálja a 300 tagú főtisztviselői kar létezésének indokoltságát, mert a közigazgatásban bevezetett teljesítmény elvvel összeférhetetlen az a tény, hogy a „kiválasztottak” minden körülmények között megkapják a havi 200 ezer forintig terjedő különjuttatásukat.

Vég Márton

„Valóban van arra vonatkozó elképzelés, hogy megvizsgáljuk a főtisztviselői kar munkájának hatékonyságát” – mondta kedden Szilvásy György. A kancelláriaminiszter ugyanakkor hozzátette, hogy legfeljebb takarékossági okok indokolhatják a teljes felszámolást, és nem arról van szó, hogy a Fidesz-kormány alatt kialakított kart politikai irányultsága miatt szüntetnék meg jövő júniusig.

Mindenesetre döntés született a humánpolitikai feladatok központosítására, így 2007-től munkához lát a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) szervezetén belül a Kormányzati Személyzeti Központ (KSZK). „Eddig minden önálló szervezet önálló apparátust tartott fenn erre a célra. Ez a párhuzamosság indokolatlan terheket rótt a költségvetésre” – szögezte le Szilvásy. Tehát még nem az új személyzeti fellegvárban döntöttek arról, hogy a kormányalakításkor életre hívott Nemzeti Fejlesztési Ügynökség létszámát öt hónap működés után máris 10 százalékkal csökkentik. Ugyanakkor továbbra is bizonytalan, hogy az Európai Uniótól érkező milliárdok felhasználására tippeket adó ügynökséget vezető Bajnai Gordon mikor avanzsál kormánybiztosból miniszterré. Valamint a lassan féléves tapasztalatok levonásra készül a kormány az új minisztériumi struktúrák terén is, mivel szocialista körökben felerősödtek azok a hangok, miszerint hiba volt megszüntetni a közigazgatási államtitkári pozíciót. „Ha igazán spórolni akarna a kormány, akkor elhalasztaná a kormányzati negyed építését” – mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!