Hírek

2006.11.15. 06:19

Maradnak a térségi megbízottak

A szocialista frakció hétfőn elvetette a miniszterelnök kistérségi megbízotti hálózatra vonatkozó felszámoló javaslatát. A működtetés évi félmilliárdba kerül.

Tibay Gábor

Bár a kormány eredetileg spórolni akart azzal, hogy felszámolja a kistérségi megbízotti hálózatot, éppen visszájára sült el a dolog: nemhogy csökkentették volna a kiadásokat, de több mint félmilliárdot fordítanak új, kistérségi fejlesztési programirodák létrehozására, azaz lényegében a jelenlegi hálózatok integrációjára. A bombát a hétvégén Újhelyi István, az önkormányzati tárca államtitkára robbantotta azzal, hogy a legutóbbi hétvégén egy siófoki szakmai konferencián – éppen a kistérségi megbízottak előtt – közölte: a kormány nem szán pénzt a rendszer fenntartására, azaz megspórolná a működtetésre szánt kereken félmilliárd forintot. A hálózat részeként 168 megbízott és 7 koordinátor tevékenykedik.

A kistérségi megbízotti hálózat felszámolásának miniszterelnöki terve az államreform-bizottság javaslata alapján született meg, de épp a szocialista frakció volt az, melynek nem lehetett lenyomni a torkán a keserű pirulát. Mint ahogy az illetékes miniszterek, az önkormányzati tárca és szocialista vezető politikusok hétfői tanácskozásán kiderült, mind az érintettek, mind pedig a szocialista háttér ellene van a gondolatnak – így aztán azt el is vetették. A rendszerhez azonban mégis nyúltak: a kistérségi programirodák tervezett létrehozásával – melyben a jelenleg vidéken működő négy hálózatot, azaz az említett kistérségi megbízottit, a kistérségi menedzserit, a falugazdászit és az uniós vidékfejlesztési programok megbízottjainak hálózatát gyúrnák össze, közös irodákat létrehozva – látja egyszerűsíteni és feladatait tekintve integrálni a több részből álló rendszert a szaktárca és a kormány.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a döntéssel kapcsolatban azt mondta: üdvözli a döntést, és csak annyit kér a kabinettől, hogy valóban egységes, és nem különböző tárcabefolyások alá rendelt hálózat jöjjön létre. Egyértelmű ugyanakkor, hogy a programirodák kialakítása többletköltséggel, a feladatkörök párhuzamosságainak megszüntetése pedig spórolással jár, kérdés, befolyik-e annyi, amennyi miatt megéri az ésszerűsítés. Ami biztos: a hálózatokra vonatkozó reformtervet e formában már támogatja a szocialista képviselőcsoport annak ellenére, hogy Szabó Lajos, a frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője éppen kedden közölte: nem támogatnak hiánynövelő módosító indítványokat, és olyanokat sem, melyek „visszalépnek a reformoktól.”

A kistérségi megbízotti posztot sokan kádertemetőnek tekintik: ez az a vidéket segítő hálózat, melyre a kormánynak közvetlen ráhatása van. A júliustól a területfejlesztési és önkormányzati minisztériumhoz tartozó megbízottak rendszerét még az Orbán-kabinet hozta létre, 2002-ben azonban a Medgyessy-kormány gyakorlatilag lecserélte a láncban dolgozókat. Volt több olyan megye, ahol a teljes garnitúrát leváltották, részben pártkötődések miatt. Van olyan megye is, ahol a megbízottak túlnyomó része nyilvánvalóan pármunkásként került az állásba. A pártkötődés különösen a választások idején vált egyértelművé, tekintve, hogy számos kistérségi megbízott aktivistaként, sőt, kampányfelelősként működött közre az MSZP választási munkájában.

Híd az állam és a helyiek között

A kistérségi megbízottak feladata elvileg a kistérségekben az állami és helyi intézmények, szervezetek közötti kapcsolattartás, az információáramlás elősegítése, az önkormányzatok munkájának támogatása. A kistérségi megbízott emellett tájékoztatást ad a folyamatban levő pályázati lehetőségekről, a pályázatokkal összefüggő finanszírozási kérdésekről, a közszolgáltatások igénybevételével kapcsolatos lehetőségekről, tulajdonképpen híd az állam és a helyiek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!