Hírek

2006.11.03. 17:28

Mi várható november 4-én?

Harminc budapesti tüntetést jelentettek be szombatra, a rendezvények biztosítására kiemelten készül a rendőrség. Szilvásy György kancelláriaminiszter szerint a legélesebb helyzet az MTV székház előtti Szabadság téren várható.

Europress-összeállítás

Több száz fős, tapasztalt rendezői gárda segíti a Fidesz szombati fáklyás felvonulásának biztosítását. A rendezvényen nemcsak az 1956-os forradalom leverésére emlékeznek, hanem az október 23-i „brutális rendőrtámadás áldozataiért”, az emberi jogok tiszteletben tartásáért és a szabadságért száll síkra a Fidesz. Szijjártó Péter, a párt szóvivője lapunknak elmondta, a menet a kommunista megtorlás szimbóluma, az Andrássy úti Terror Háza elől indul 16 órakor, majd a felvonulók az Astoriáig mennek. Azért itt ér véget a rendezvény, mivel ezen a helyen támadták a meg a rendőrök október 23-án a Fidesz emlékezőit – tette hozzá. Az is elmondta, Orbán Viktor a menet elején fog haladni, a személyes biztonságát pedig kiemelten védik. Részleteket erről nem árult el, annyit közölt: megnyugtatóan sikerült rendezni a felmerült kérdéseket. Azt is elmondta, arra kérték a rendőröket, hogy „viperáikkal, gumilövedékeikkel, könnygázgránátjaikkal, símaszkjaikkal, az azonosítást lehetetlenné tevő gyakorlóruháikkal együtt maradjanak a laktanyáikban”.

Közben Simicskó István egy videofelvételt is bemutatott, mely szerinte egyértelműen bizonyítja, hogy a rendőrség rányomta a Kossuth térről kiszorított tüntetőket a békésen demonstrálókra. Kiemelte: a Fidesz nagygyűlése 18:00 kor ért véget, a rendőrségi rohamot pedig 18:02-kor indították a rendőrök. „Két perc alatt vajon hogyan lenne képes több százezer ember elhagyni a helyszínt?” – tette fel a kérdést.

Budapestre szombaton 30 bejelentett demonstrációt tartanak. A rendőrök kiemelten készülnek a rendezvények biztosítására. Szilvásy György kancelláriaminiszter nem tudott olyan információról, amely miatt bármelyik tüntetést ne lehetne megtartani. Ugyanakkor egyes helyszíneken zavargásokra is számítani lehet – tette hozzá. Kifejtette: a „legélesebb helyzet” az MTV székház előtti Szabadság téren alakulhat ki, mert ott legálisan működő, de szerinte szélsőjobboldali szervezetek is bejelentettek demonstrációt.

Az MDF és az MSZP az közölte, nem tartanak külön pártrendezvényt. Szimpatizánsaikat arra kérik, helyezzenek el egy szál virágot a forradalmi helyszíneken. Szombaton állami megemlékezések is lesznek: fekete leplekkel borítják be a Hősök terét, és díszőrség áll a Hősök Emlékkövénél. Koszorúzást tartanak a Fiumei úti temetőben, szombaton este fél nyolckor pedig ugyanitt katonai tiszteletadással emlékeznek meg a forradalom bukásáról.

A programok miatt november 4-én délután négytől autóval nem lehet közlekedni az Andrássy út, a Dózsa György út, a Városligeti fasor, az Állatkerti körút, az Olaf Palme és a Kós Károly sétány meghatározott szakaszain. Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint szombaton esős idő várható, erős nyugati széllel, a hőmérséklet 2-7 fok között alakul.

„Nem tartunk a provokátoroktól” – mondta lapunknak Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke. A szervezet ugyan több más rendezvénnyel közösen tüntet majd a Szabadság téren november negyedikén, de a politikus úgy véli, képesek lesznek kordában tartani a tömeget. „Jelenleg is egyeztetünk a rendőrséggel és bár egy pódiumról beszél mindegyik rendezvény szónoka, a tüntetések vélhetően nem egy időben zajlanak majd.” Az MVSZ délután 15 órától tart megemlékezést. Patrubány Miklós több ezer embert vár a Szabadság térre, bár lapunknak elismerte, a rendezvény ideje alatt kezdődő Fidesz-felvonulás a résztvevők többségét valószínűleg elvonzza majd.

A Magyar Televízió vezetése nem készül a Szabadság téri székház elleni újabb támadásra, bár teljesen nem zárják ki ezt a lehetőséget. „Nem érzek különösebb feszültséget a munkatársak között, és én személyesen is azt remélem, hogy nem kerül sor még egy ostromra” – mondta lapunknak Kert Attila. Az MTV hírigazgatója kiemelte, még a szeptember 18-i ostrom idején keletkezett, 270 millió forintos károkat sem sikerült teljes egészében helyrehozni.

Az MDF és az MSZP közölte, nem tartanak külön pártrendezvényt. Szimpatizánsaikat arra kérik, helyezzenek el egy szál virágot a forradalmi helyszíneken. Szombaton állami megemlékezések is lesznek: fekete leplekkel borítják be a Hősök terét, és díszőrség áll a tér közepén található Hősök Emlékkövénél. Koszorúzást tartanak a Fiumei úti temetőben, este fél nyolckor pedig ugyanitt katonai tiszteletadással emlékeznek meg a forradalom bukásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!