Hírek

2006.11.16. 15:56

Nem lesz ingyen tankönyv a nagycsaládosoknak

Az oktatási tárca tervei szerint a jövőben nem járna alanyi jogon az ingyen tankönyv a gyermeküket egyedül nevelőknek, és a három vagy több gyermeket nevelőknek sem. A törvénymódosításról az országgyűlés dönt majd.

BAMA

Arató Gergely az oktatási tárca államtitkára elmondta: ezt a forrást, ami mintegy hétmilliárd forint, benne hagyják a rendszerben, s azt az oktatási intézmények a tankönyvellátásra fordíthatják. A tankönyvpiac rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint az ingyenes tankönyvellátást az iskolai tankönyvrendelés során biztosítani kell a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanulónak, aki: tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és rendszeresen gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Az átalakuló rendszer a szociális, rászorultsági elvet veszi figyelembe. Nem arról van szó, hogy nincs forrás, illetve hogy csökkenteni akarnák a rendelkezésre álló keretet - hangsúlyozta Arató Gergely, hozzátéve: a tervezett intézkedés a költségvetési egyensúlyt nem érinti.

Az ingyenes tankönyvellátásra fordított összeg a költségvetésben nem csökken, költségvetési megtakarítás nem keletkezik. Az esetlegesen fennmaradó összeget az intézmények kapják meg, akik ebből a forrásból elbírálhatnak egyedi eseteket. A tárca háttéranyagában azzal indokolja a változtatást, hogy a jelenlegi rendszer mechanikusan határozza meg, hogy kik jogosultak az ingyenes tankönyvtámogatásra. Így például a szociálisan nem rászoruló egyedülállók, és a többgyermekesek automatikusan kapják meg a tankönyveket.

Az államtitkár hangsúlyozta: aki rászoruló, az ebben a körben is megkapja majd ingyen a tankönyvet, ehhez a rendszeres gyermekvédelmi támogatásról szóló igazolást kell bemutatnia.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!