Hírek

2006.12.25. 06:16

Bódy Magdi nagy ünnepi találkozása

Negyvenöt éve látta utoljára az édesapját Bódy Magdi dzsesszénekesnő. A minap ismét találkoztak, de közös karácsonyt egyelőre még nem terveznek.

Csontos Tibor

[caption id="" align="alignright" width="160"] Bódy Magdi negyvenöt évig nem látta az édesapját – fotó: Schmidt János
[/caption]„Negyvenöt éve láttam utoljára az édesapámat – mondja Bódy Magdi dzsesszénekesnő, aki a napokban vett egy nagy levegőt, és úgy döntött, ennyi év után keresi végre a nagy találkozás alkalmát. – Alig néhány éves voltam, amikor elment a családtól, magára hagyva édesanyámat a nővéremmel és velem. Emlékszem, tizennégy évesen egyszer elhatároztam, hogy meglátogatom a munkahelyén, de amikor észrevettem, valamiért elfutottam előle.” Három évvel ezelőtt üzent neki, hogy szeretne találkozni vele, de az édesapja jelezte, nem kívánja ezt az alkalmat, mert neki már túlságosan hosszú az az idő, amióta nem látták egymást. „Azt tudom, hogy igazi szerelem volt a szüleim között, de eszembe jut egy nagy veszekedésük is – meséli az énekesnő. – Édesanyám soha nem mondott róla rosszat, nem nevelt ellene, úgy alakult az életünk, hogy nem voltunk kíváncsiak egymásra. És ha belegondolok, soha nem sírtam amiatt, hogy nem él velünk a papám.”

Apa nélkül élte az életét, de szerinte ez soha nem befolyásolta kedvezőtlenül a benne a férfiakról kialakult képet. Sejti, hogy sok minden kimaradt az életéből az apa nélküli családban.
„Nem tudom, milyen az, ha az ember édesapával nő fel” – magyarázza Bódy Magdi, és azt is elárulja, hogy mindig szívesen megosztotta volna vele a sikereit. Azokból ugyanis bőven kijutott neki. Édesapja persze azt tudta, hogy Magdi lánya pályafutása a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusában kezdődött, a legendás társulattal bejárta a világot. Az újságokból értesülhetett róla, hogy ő volt a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera első magyar Mária Magdalénája, hogy pantomimezett Köllő Miklós híres Dominó együttesével, hogy a Bartók Béla Jazz Főiskolán tanult, és a Generál együttes Mikrolied nevű vokáljának alapító tagja lett. S persze értesült arról is, hogy az időközben dzsesszénekesnővé lett Bódy Magdi évekig élt Amerikában.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Apa és lánya ezentúl rendszeresen beszélnek majd telefonon – fotó: Scmidt János
[/caption]„Meg is mutatta a rólam szóló cikkeket – mondja meghatódva. – Kiderült, hogy követte a pályafutásomat, és megőrzött néhány újságkivágást.” Mindezt mostanában tudta meg, amikor negyvenöt év után három-négy órát beszélgetett ma nyolcvanöt esztendős édesapjával. A találkozás megszervezését egyik unokatestvére vállalta, őt kérte meg, hozza össze az alaposan megkésett randevút, és örömmel vette, hogy édesapja ezúttal nem zárkózik el. A nyilvánosság elől viszont igen, Magdi sem a nevét, sem a foglalkozását nem árulta el, miként azt sem, hol él az édesapja, akihez a saját cédéiből összeállított csomaggal kopogtatott be.

„A felesége nyitott ajtót, bekísért a nagyszobába, ahová néhány pillanat múlva belépett az én papám – meséli. – Egészen más kép élt bennem róla, meglepődésemet felfedezhette az arcomon, mert megkérdezte: csalódtál? Végig visszafogott volt, olykor észrevettem, hogy megtelik a szeme könnyel. Egyébként hasonlítunk egymásra, főleg a szemünk. Én annyiban más vagyok, hogy jobban kimutatom az érzelmeimet. A féltestvérem meg is jegyezte: sohasem puszilta meg a papát, ahogyan én. Átadtam neki a lemezeimet, és mondtam, remélem, a jövőre megjelenő új albumot is személyesen adhatom majd át neki.”

Bizonyos, hogy a karácsonyt nem együtt töltik, abban egyeztek meg, hogy ezentúl rendszeresen beszélnek majd telefonon. Az énekesnő meghívta az édesapját a december 28-i, budapesti nagy koncertjére, ahol, reméli, neki is énekelhet majd.

Névjegy

Bódy Magdi énekesnő, zeneszerző, dalszövegíró. A Generál-Mikrolied után megalakítja a Body M. együttest, és szólókarrierbe kezd. Évekig turnézik, fesztiválgyőzelmeket arat, az NDK és Lengyelország egyik első számú sztárja. Később bejárja Kanadát, Donovan, Nina Hagen, Tina Turner koncertjeinek vendége. New Yorkban a Special EFX együttessel saját szerzeményeiből készít lemezt, híres dzsesszklubokban lép fel. Újabban a norvég dzsessz-színpadok visszatérő szereplője. Utóbbi lemezei: Szeretet karácsonya, Itt és Most, I Love New York, Body&Soul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!