Hírek

2006.12.19. 19:32

Túlzottan magas az elvonás

Olaszország után hazánkban viszik el a bérköltség legnagyobb hányadát az adók és a tb-járulékok – derül ki a Deloitte tanácsadó és könyvvizsgáló cég tíz főnél többet foglalkoztató uniós vállalatok körében végzett felméréséből. A kutatás eredményei megerősítik, hogy az egy foglalkoztatottra jutó átlagos bérköltség alapján az új EU-tagországok még mindig sokkal olcsóbbak a legtöbb réginél.

V. G.

Litvániában, Szlovákiában, Észtországban és Magyarországon ez az összeg évente tízezer euró, azaz 2,6 millió forint alatt van, de Lettországban és Csehországban sem sokkal emelkedik e fölé. Meglepetés, hogy Lengyelországban drámaian megdrágult a munkaerő: az egy főre jutó átlagos éves bérkiadás – a cégek bevallása szerint – 35 ezer euró körül van, ami majdnem négyszerese a magyar vagy szlovák, és bő háromszorosa a cseh mutatónak. Ezzel Lengyelország már nemcsak Görögországnál, Spanyolországnál vagy Portugáliánál, hanem Hollandiánál és Ausztriánál is drágábbnak bizonyult a vállalatok számára.

Magyarországon az egy foglalkoztatottra jutó évi 9946 eurós kiadásból a munkaadói járulékok 2564, a jövedelemadó 1460, a munkavállalói járulékok pedig további 1058 eurót visznek el. Így a dolgozók átlagosan mindössze 4867 eurót kapnak kézhez. Ez havonta alig több mint 400 euró, azaz százezer forint. Ennél csak az olasz állam farag le többet: ott a teljes bérköltség alig egyharmada jut az alkalmazottaknak. Ez persze abszolút értékben sokkal több a magyarnál – mintegy 45 ezer euróból 14 ezer marad. A másik véglet Írország és Ciprus: e két állam a teljes bérköltségnek jóval kevesebb mint húsz százalékát vonja el. Nagy-Britanniában, Görögországban és a két ibériai államban egyharmad körüli, az észak- és nyugat-európai tagországokban ötven százalék alatti ez az arány.

Ezek is érdekelhetik