Hírek

2007.01.04. 14:35

280 gyógyszer forgalmazható patikákon kívül

Elkészült a patikákon kívül forgalmazható gyógyszerek listája. A több mint 280 gyógyszer között elsősorban fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók, gyulladáscsökkentők, savlekötő készítmények, vitaminok, kalciumtartalmú készítmények, bizonyos krémek, valamint szem- és orrcseppek találhatók.

BAMA

Nem került fel a listára négy közismert fájdalomcsillapító, az Algopyrin, a Demalgon, a Germicid és a Quarelin, mivel ezek nagy adagban történő fogyasztása komoly mellékhatással járhat – mondta el Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A lista összeállításkor figyelembe vették az Európai Unióban általánossá vált gyakorlatot, ahol ezek a készítmények vénykötelesek, s ennek megfelelően január végétől ezeket a gyógyszereket Magyarországon is vénykötelessé teszik. Kapni lehet majd gyógyszertáron kívül a paracetamol-tartalmú fájdalomcsillapítókat is.

Az államtitkár elmondta, hogy a lista folyamatosan felülvizsgálatra kerül, így bővülhet vagy esetleg szűkülhet is. Mindazoknak az elárusító helyeknek, amelyek gyógyszert akarnak árulni, az ÁNTSZ-nél kell kérni az erre vonatkozó engedélyt.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!