Hírek

2007.01.15. 16:59

Az ápolók kevesebb, a gyógytornászok több tandíjat fizetnek

Az ország valamennyi felsőoktatási intézménye tájékoztatta az Oktatási Minisztériumot arról, hogy mennyi lesz a tandíj

Vég Márton

Az ország valamennyi felsőoktatási intézménye tájékoztatta tegnap az Oktatási és Kulturális Minisztériumot arról, hogy milyen összegű fejlesztési részhozzájárulást állapítottak meg az egyes szakokra. Egy kivétellel valamennyi egyetem és főiskola elfogadta a Magyar Rektori Konferencia (MRK) múlt heti ajánlását, miszerint az alapképzésben évi 105 ezer, a mesterképzésben pedig 150 ezer forint tandíjat kell fizetniük 2008-tól az idén szeptemberben beiratkozó hallgatóknak.

„Mivel az MRK végül egységes tandíjat javasolt az intézményeknek, ezért viszonylag gyorsan összesíteni tudjuk a beérkező adatokat” – mondta lapunknak Gulyás Erika. Az oktatási tárca sajtófőnöke hozzátette, hogy a Felsőoktatási Tájékoztatót kiegészítő pótfüzet tartalmazza majd a fizetendő összegeket, amely január 22-én jelenik meg. Bár az egységes tandíj miatt már kevésbe lesz nélkülözhetetlen a kiadvány, mégis érdemes lesz vásárolni belőle egy példányt, hiszen február közepén már lejár a jelentkezési lapok leadási határideje.

Egyedül a Semmelweis Egyetem (SE) élt azzal a jogszabály által biztosított lehetőséggel, hogy plusz-mínusz ötven százalékkal eltérjen ezektől az összegektől. „Az Egészségügyi Főiskolai Kar nyolc szakából ötön alacsonyabb, míg három szakon magasabb lesz a tandíj” – mondta Kovács Eszter. A SE sajtóreferense azt hangsúlyozta, hogy egyrészt így próbálják meg az egyes szakokat vonzóbbá tenni, másrészt a túljelentkezést mérsékelni. Így az ápoló és mentőtiszt hallgatóknak például csak 70 ezer forint lesz a tandíj, ellenben a jövő gyógytornászainak 150 ezer forintot kell fizetniük az alapképzésért.

„Az egységes tandíjjal nem valósul meg az a sokat hallott alapvető cél, hogy a tandíj különbséget tesz majd nem csak a hallgatók, hanem az intézmények között is, tehát a minőséget javítja. Így az az üzenet, hogy mindegy hova megy valaki, ugyanazt a képzést kapja” – mondta Nagy Zoltán, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!