Hírek

2007.01.09. 06:01

Beszámíthatatlanná kezd válni a nagybátyám

Olvasónk nagybátyját nemrégen agytumorral műtötték. Az idős férfi sugárkezelést kap, és aggasztó tüneteket mutat. Zavart a tudata, az orvosokra egyre kevésbé hallgat.

BAMA

Kétféle jogi eszközzel élhetünk – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyeztethetjük a beteg rokont. Ezt a bíróság rendelheti el, kiküldött igazságügyi elmeorvosszakértői vizsgálat nyomán. Ha a bíró ennek alapján úgy látja jónak, kijelöli a gondnokot. Általában egy közeli hozzátartozót, de akár kívülálló, megbízható személyt is.

A korlátozó gondnokság azt jelenti, hogy az érintett nem köthet a gondnok nélkül fontos ügyleteket. Nem adhat vagy vásárolhat például ingatlant, nem vehet fel banki kölcsönt stb. A kizáró gondnokság komolyabb ügy. Ekkor a gondnokság alá helyezett személy a mindennapi élet apró-cseprő teendőin kívül egyáltalán nem csinálhat önállóan semmit. A másik út (a bírósági mellett) az orvosi. Amennyiben a beteg állapota romlik, esetleg veszélyes lehet másra vagy akár saját magára, a kezelő vagy egy másik orvos rendelkezése alapján be lehet őt szállíttatni a megfelelő gyógyintézménybe.

Jelen esetben a hetvenéves férfi egy idősek otthonának lakója, ahol van orvosi felügyelet. Ilyenkor az otthon orvosa a felelős az állapotáért. Vagyis szükség esetén neki kell intézkednie. Köteles figyelni a beteg helyzetét, s ha nem teszi, akár felelősségre is vonható. Hogy erre ne kerüljön sor, előzetesen beszéljük meg vele az esetleges teendőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!