Hírek

2007.01.24. 10:57

Bush mindent bevallott

George Bush amerikai elnök ország-világ előtt elismerte, hogy hibás politikája a Közel-Keletet a szakadék szélére sodorta. Az elnök most már kompromisszumokat keresne.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az amerikaiaknak kevesebb mint 29 százaléka elégedett George Bush teljesítményével
[/caption]Szép szavakkal emlékezik meg a The Independent című brit napilap George Bush „Az unió helyzetéről” tartott szokásos évértékelő beszédéről. A harcosan független sajtótermék publicistája szerint az „elnök a politikai halálzónából szólt a nemzethez.”

Hogy ez mennyire igaz, jól mutatják a közvéleménykutatási adatok: a The Washington Post által rendelt felmérés szerint az amerikaiaknak kevesebb mint 29 százaléka elégedett George Bush teljesítményével. Az elnököt még az ág is húzza: finoman szólva is sikertelen iraki béketeremtési kísérletei mellett a természet még az elmúlt százhúsz év legmelegebb amerikai telével is megörvendeztette, míg a napfényes Kaliforniában jégcsapok lógtak a narancsokról. Ilyen körülmények között még Bush sem tagadhatta le, hogy a Föld klímája bizony változóban van, a hatások pedig nem maradnak kívül az illegális bevándorlóktól jól védett határokon.

Talán ez okozta, talán a republikánus pártban tapasztalható példátlan méretű elnökellenes lázadás, de az elnök szokatlanul rugalmasnak mutatkozott évértékelő beszédében. Elismerte, hogy politikája a szakadék szélére sodorta a Közel-Keletet, hogy modernebb bevándorláspolitikára van szükség, hogy az amerikai szociális és egészségügyi ellátás komoly reformokra szorul, George Bush elnöksége alatt először azzal a kezdeményezéssel is egyetértett, hogy az Egyesült Államoknak csökkentenie kell az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának mértékét.

Szép szavak, de üres szavak, mert az elnöknek nem sikerült megnyernie vele sem a kongresszusban többségben lévő demokratákat, sem a szavazókat. A beszéd végén a demokrata képviselők többsége még csak meg sem tapsolta az elnököt, a CBS amerikai televíziós társaság által készített telefonos gyorsfelmérés szerint pedig a választópolgárok több mint 50 százaléka komolytalannak tartja az elnök beszédét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!