Hírek

2007.01.12. 18:02

Egyeztetés a milliárdokról

Százhúszmilliárd forint: ennyit EU-forrást ígér a kormány 2013-ig a 28 leghátrányosabb kistérségnek. MinderrÕl tegnap egyeztetett a kormány az érintettekkel és önkormányzati szervezetekkel.

BAMA

„Ennyi pénz még sosem állt rendelkezésre a felzárkóztatáshoz – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pénteki tanácskozáson, melyen Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos és több miniszter is részt vett.

A megbeszéléssel kapcsolatban azt mondta, a találkozó igazolta, hogy politikai hovatartozástól függetlenül, veszekedések nélkül is lehet  árgyalni. Lapunk úgy értesült: a megbeszélések legkorábban másfél hónap múlva, az érdemi egyeztetések azonban csak július után folytatódnak, azt követÕen, hogy a 120 milliárdos kistérségi fejlesztési elképzelések kerettervei megjárták Brüsszelt. A forrást ugyanis az EU  iztosítja a „komplex kistérségi porgramok” számára – melyek kapcsán elsősorban munkahely-teremtési, gazdaságfejlesztési, turisztikai, közlekedés-és humánerÕforrás-fejlesztési projektekre kell gondolni. A kormány tehát bizakodik, kérdés azonban, mit szól az unió a felzárkóztatási tervekhez. Lapunknak Szilágyi Menyhért, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke úgy nyilatkozott: a 28 leghátrányosabb helyzetÛ kistérség képviselÕi a tárgyalást követÕen is bíznak abban, hogy a pénz valóban eljut az önkormányzatokhoz, erre azonban szerinte – a tárgyalások korai stádiumát, a majdani pályázatok elnyúlását tekintve – legkorábban 2008-ban lehet számítani. A TÖOSZ elnöke a tegnapi találkozóról szólva azt mondta: pozitív, hogy a kormány a kistérségek kezébe adja a tervezés lehetÕségét, így azok valóban a legszükségesebb területeken kérhetnek segítséget a felzárkóztatáshoz. Szilágyi szerint olyan programokra kell összpontosítani, melyek az adott térségek felemelkedését komplex módon, nem pedig egyes települések rövid távú érdekeit figyelembe véve szolgálják. Sajnálatosnak tartotta azonban, hogy a tárgyaláson – meghívás híján – nem vett részt valamennyi önkormányzati szövetség. A békés egyeztetéssel kapcsolatos kormányzati fegyvertényt az ellenzék szerint is minimum kétes értékűvé teszi az, hogy a hét önkormányzati érdekvédelmi csoportból négy képviselÕi voltak jelen. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke
meghívását hiányolva nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenchez:
ebben azt kifogásolta, az egyeztetésrÕl – önkormányzati szervezeti vezetÕként – maga is csak a sajtóból értesült. A levélben Gémesi György emlékeztetett arra, hogy tavaly, a kormány és az önkormányzatok egyeztetÕ fórumán Gyurcsány Ferenc megígérte, minden érdekszövetség jelen lehet az önkormányzatokat érintÕ egyeztetéseken. Arra kérte
a miniszterelnököt, hogy a jövÕben minden hasonló kérdést e
fórum elÕtt vitassanak meg.

Danks Emese kormányszóvivÕ lapunknak nem kívánta kommentálni
Gémesi szavait. Azt mondta: a meghívottak kiválasztásában
nem politikai, hanem szakmai kérdések játszottak szerepet: így a megbeszélésen pártállástól függetlenül voltak jelen a
kistérségi képviselÕk, és ezért is maradhattak ki egyes önkormányzati
szövetségek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!