Hírek

2007.01.24. 17:56

Elosztás: mindenkinek maga felé hajlik a keze

Négy kórházat is bezáratna a közép-magyarországi egészségügyi tanács elnöke, felfejlesztené ugyanakkor "saját" kórházának csecsemő- és gyermekosztályát.

Bánky Bea

Bezárná a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézetet, a Budai MÁV Kórházat, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), valamint a Schöpf-Merei Kórházat Havas Szófia, a Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács (ret) elnöke egy lapunk birtokába került dokumentum szerint.

A javaslat szerint továbbá megszűnne az aktív ellátás a Budai Gyermekkórházban és a Szent Rókus Kórházban. Havas – aki egyébként az MSZP szakpolitikusa – ugyanakkor lényegesen több ágyat juttatna a János Kórháznak, amelynek történetesen ő a főigazgató-helyettese. Összesen 60 aktív ággyal növelné kapacitását, jelenleg 64 ágyas csecsemő- és gyermekgyógyászatát például 140-re hízlalná. De több ágyat juttatna ideggyógyászat- és stroke-, valamint pszichiátriai osztályainak is.

Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója szerint már csak azért is "abszurd" az elképzelés, mert olyan kórház jutna jelentős ágyszám-többlethez, ahol nincsenek meg a feltételek arra, hogy ennyi beteget tudjon fogadni. A végleges döntést Molnár Lajos szakminiszter hozza, de ígérete szerint figyelembe veszi a "részmegállapodásokat" is. Viszont Havas Szófia, aki egyúttal a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke is, korábban megjegyezte: ha a ret-ben nem születik döntés, fővárosi önkormányzat saját elképzeléseit helyezheti előtérbe, mivel a törvény szerint Budapesten a betegellátásért az önkormányzat a felelős.

"Tragikomikusnak" nevezte a ret-ekben zajló ágyszám-újraelosztó egyeztetéseket Nagy Kálmán, kereszténydemokrata szakpolitikus. "Egyes kórházak, amelyek eddig alacsony ágyszámmal működtek, most magas szakmai felkészültséget igénylő területeken 70 ágyat kapnak, pedig még annyi orvosuk sincs, hogy ügyeletet tudjanak biztosítai" – hívta fel a figyelmet az aránytalanságokra az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tegnapi ülésén.

A civil foglalkozása szerint gyermek-onkológus Nagy Kálmán arról is szólt, hogy – a párhuzamosságok, pazarló működtetések kiszűrése a fő cél, az általa képviselt észak-magyarországi régióban a tárca javaslata szerint bejárható távolságon belül három osztály maradna meg.

Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke azt hangoztatta: sem társadalmi, sem szakmai, sem pedig politikai támogatás nincs a reformok végrehajtásához, "de még pénz sincs" – emelte ki. Szerinte az átalakítást 6-8 év alatt lehetne véghezvinni, nem két hónap alatt. Homlokegyenest ellenkező véleményen van Schvarcz Tibor, a bizottság alelnöke, aki szerint egy ilyen nagy rendszert, mint az egészségügy, csak egyszerre lehet átalakítani, részeket kiemelni belőle, és csak azokat megújítani nem érdemes. Az álláspontok a két és fél órás megbeszélésen egy jottányit sem közeledtek egymáshoz.

Vojnik Mária (MSZP) és Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára is hangsúlyozta: a regionális tanácsoknak nem kellene  lemondaniuk arról, hogy elmondják véleményüket az ágyak elosztásáról, ha a megegyezés nem is sikerül. Mivel néhány órával a bizottsági ülés vége után utolsóként – az észak-magyarországi ret – is elutasította Molnár Lajos javaslatát, már biztos, hogy újra a miniszternél van a döntés felelőssége.

Hiller István oktatási és Szekeres Imre honvédelmi miniszter eddigi munkáját ajánlotta követendő példaként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. "Sokféleképpen lehet az átalakításokat csinálni. Legalább két példát látok mostanában az országban. Ez az egyik fajta, amikor egyébként nyilvánvalóan nem azonos érdekű felek hosszú tárgyalásokat követően meg tudnak állapodni." – tette hozzá. Ezzel a kormányfő félreérthetetlenül Molnár Lajosnak üzenhetett, akit egyre több támadás ért a szocialisták részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!