Hírek

2007.01.26. 10:40

Gyurcsány szembenézése

„Magyarország veszélyes útra tévedt” – ezzel a felütéssel indul Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 23 pontba szedett, Szembenézés című elemzése.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignright" width="180"] Hat teljes újságoldalon magyarázta pénteken álláspontját Gyurcsány Ferenc. Az írás megosztotta a politikai életet.
[/caption]Az írást a kormányfő a Népszabadság című baloldali napilap mellékleteként jelentette meg pénteken. A hat újságoldalnyi dokumentumban Gyurcsány a hazai közállapotokhoz vezető folyamat elemzésével próbálkozik a rendszerváltozást, a globalizáció és a nemzetközi politikai színtér által támasztott kihívásokat áttekintve a magyar politikai paletta, a hazai bal- és jobboldal felelősségéről értekezve. A miniszterelnök megállapítja: a rendszerváltást követő – a posztkommunista tömb országaira szerinte egyaránt jellemző – társadalmi csalódás az oka a hazai közhangulatnak.

A kormányfő a továbbiakban a Fideszt támadja. Leszögezi: a demokratikus versengés legfontosabb feltétele, hogy a versengő pártok mindegyike a közjót szolgálja: ám a legnagyobb ellenzéki párt a – szerinte – korlátlan harc meghirdetésével megsérti ezt a demokratikus minimumot. A Fideszt elemezgetve a miniszterelnök összemossa ellenzéki riválisát Csurka István – általa nacionalistának, populistának, Nyugat ellenesnek és antiszemitának tartott – pártjával, a MIÉP korábbi jelmondatát idézve. „Se nem jobb, se nem bal, keresztény és magyar” – szerepelt Csurkáék plakátjain a mondat, amely a kormányfő értelmezésében a Fideszre a „se jobb, se bal, radikális és populista” összefüggésben áll. Olyannyira, hogy a pártok küzdelme már nem jobb- és baloldali erőviszonyok mentén zajlik, hanem a bal- és jobbközép pártok (ide sorolva az MDF-et is) vívnak a demokratikus alapmegegyezést elutasító radikális és populista Fidesszel.

A miniszterelnök a tanulmány további részében a reformokhoz fűz magyarázatot, külön említve az egészségügy, a közigazgatás és az oktatás témáját. Ezekre szerinte részben a megváltozott újraelosztási, keresleti-kínálati trendek miatt van szükség, részben pedig azért, mivel azok az ország jövőjét és stabilitását szolgálják. A Fidesz mellébeszélésnek minősítette Gyurcsány elemzését: Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője azt mondta, aktuális lett volna a miniszterelnök szembenézése, mivel Magyarország demokratikus története a mélypontján van, és nem csupán Nyugat-Európától, de saját régiójától is egyre inkább leszakad. Navracsics szerint azonban a szöveg már csak azért sem nevezhető szembenézésnek, mert nem foglalkozik a fentiekkel, és nem ad választ a megszorításokra csakúgy, mint az őszi zavargások okaira sem. Az MDF a tanulmánynak mindössze egy pontjával ért egyet: ez pedig az, hogy az MDF az egyetlen reformpárti a jobboldalon – így kommentálta a gyurcsányi munkát Herényi Károly frakcióvezető. Az írást a Magyar Szocialista Párt büdzséjéből finanszírozták. A kormányfő folytatja az elemzést: jövő héten öt napon át egy-egy órában lesz Friderikusz Sándor vendége az egyik kereskedelmi csatornán, ahol a tanulmány lesz terítéken.

Pró és kontra Gyurcsány Ferenc „szembenézéséről”

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke szerint azért választotta Gyurcsány ezt a megoldást, hogy megelőzze Orbán Viktor Fidesz-elnök szombati, társadalmi igazságosságról szóló összegző beszédét. Hozzátette: a kormányfő a társadalom megosztását szolgálja, és sérti a nemzeti érzelmű szavazókat. Az írás szerint a Fidesz egy antiliberális, populista, radikális alakulat, sőt, a párt mögött lévő szavazótábort is ilyen egyszerűen kategorizálja a miniszterelnök.

Dessewfy Tibor, a Demosz Alapítvány elnöke az írás nagy erősségét egyebek mellett abban látja, hogy nem lehet a kormányfő és szakértői csapatának a privilégiuma, hanem olyan társadalmi vitát kell nyitni a politikai és a civil társadalmi szereplőkkel, amelyek biztosíthatják a reformokban való társadalmi részvételt.

Dessewfy Tibor, a Demosz Alapítvány elnöke az írás nagy erősségét egyebek mellett abban látja, hogy nem lehet a kormányfő és szakértői csapatának a privilégiuma, hanem olyan társadalmi vitát kell nyitni a politikai és a civil társadalmi szereplőkkel, amelyek biztosíthatják a reformokban való társadalmi részvételt. Hat teljes újságoldalon magyarázta pénteken álláspontját Gyurcsány Ferenc. Az írás megosztotta a politikai életet. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!