Hírek

2007.01.19. 07:24

Három év alatt teljesíthető az inflációs célkitűzés

Az év első hónapjaiban tovább emelkedik az infláció, s csak a második félévben várható kamatcsökkentés

BAMA

Az év első hónapjaiban tovább emelkedik az infláció, s csak a második félévben várható kamatcsökkentés – vélik a Reuters által megkérdezett elemzők. Az adó- és központi áremelések az év elején még feljebb hajtják az árakat.

Az elemzők konszenzusa szerint az infláció 8,7 százalékon tetőzik, februárban vagy márciusban. Az előrejelzések nagy bizonytalanságot mutattak, hiszen széles tartományban, 8 és 9,3 százalék közt szóródtak. Az áremelkedés később nem tartja ezt a gyors ütemet: év végére 4,7, a jövő év végére 3,3, 2009 utolsó hónapjára pedig 3 százalékra mérséklődhet. Azaz hároméves időtávlatban elérhető a kormány és az MNB által kitűzött inflációs cél.

Az elemzők szerint a jegybank óvatos marad, várhatóan a közeljövőben nem csökkenti a kamatot. Sőt, egyesek úgy vélik, az MNB még egyszer kénytelen lesz emelni az alapkamatot annak érdekében, hogy megőrizze a korábbi pénzpolitikájának hitelességét. Az elemzők többsége szerint viszont a jegybank már elérte a jelenlegi kamatemelési ciklus csúcsát. A válaszadók kétharmada jósolta, hogy az első kamatcsökkentésre a második félévben kerülhet sor, egyharmaduk szerint viszont már a második negyedévben.

A szakértők továbbra is úgy vélik, hogy javul a gazdaság egyensúlya. Az infláció és az államháztartási hiány várt csökkenése ellenére sem számítanak viszont arra, hogy az eddig vártnál gyorsabban be lehetne vezetni az európai közös pénzt. A legtöbben továbbra is azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy Magyarország 2014-ben csatlakozhat az euróövezethez.

Február végére és az év végére is 255 forint körüli euróárfolyamot valószínűsítenek az elemzők. Az előrejelzések nagyon széles sávban 240 és 282 forint között szóródnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!