Hírek

2007.01.30. 06:12

Jöhet az ingatlanadósokk

A pénzügyminiszter szerint a már meghirdetett adóemeléseken és új adókon kívül nincs szükség további megszorításokra jövőre. Szakemberek úgy vélik, ez akkor teljesül, ha sikerül féken tartani a kiadásokat.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Most még békésen éldegélhetnek otthonaikban az állampolgárok, jövőre viszont nagy teherként nehezedik rájuk az értékes ingatlan
[/caption]Nincs szükség további új adók bevezetésére, illetve a már meglévők emelésére 2008-ban – mondta el Veres János pénzügyminiszter a hét végén. Ez alól egyetlen közteher, az ingatlanadó képez kivételt, amelyet a korábban meghirdetettek szerint jövőre be kíván vezetni a kormány. „Az idei esztendőben, a már bejelentett intézkedéseken túl továbbiakra nincs szükség, nem is látom indokoltságát, és nem is tervezünk mást – mondta a pénzügyminiszter egy hét végi szakmai konferencián. A miniszter kiemelte, hogy az adó- és járulékrendszert érintő intézkedések minden döntését már meghozták, és azok már be is épültek a szabályozásba.

Palócz Éva, a Kopint-Datorg kutatóintézet vezérigazgató-helyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy valóban nincs szükség a közterhek emelésére, illetve újabb adókra. Egyelőre úgy tűnik, hogy a bevételi intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, azaz jelentős többletadóbevételt hoznak. A szakember szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a kiadások csökkentésére tett intézkedések mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A kiadási oldalban rejlő kockázatra hívja fel a figyelmet Barcza György is. Az ING vezető elemzője szerint minden azon múlik, hogy a kiadásokat menynyire tudja kordában tartani a kormány. A bevételeket ugyanis viszonylag óvatosan tervezték az idén, nagy valószínűséggel a tervezett forrásokra szert tesz az állam. Így a lehetőség adott ahhoz, hogy megvalósuljanak a konvergenciaprogram célkitűzései.

Az állampolgároknak azonban éppen elég sokkoló lesz az ingatlanadó bevezetése. Barcza György szerint az új adónemnek csak akkor van értelme, ha évente legalább 100-200 milliárd forintot hoz az állam konyhájára. Véleménye szerint azonban mindenképpen be kell építeni a rendszerbe különféle szociális kedvezményeket. Így például indokolt lenne mentesíteni az adó alól a nagycsaládosokat. Hivatalosan még szinte semmit sem lehet tudni az ingatlanadóról, azt leszámítva, hogy egy év múlva vezetik be. Tegnap megkeresésünkre a pénzügyi tárca sajtóosztálya mindössze annyit válaszolt, hogy mint az a konvergenciaprogramban is megtalálható, a kormány szándékai szerint 2008-ban vezetik be az ingatlanadót. Mivel a jogszabályi háttér kidolgozása jelenleg is folyamatban van, nem tudnak tájékoztatást adni az ügyben. A hírek szerint a végső döntést március végén, április elején hozzák meg. Így még nem lehet tudni, mi lesz az adó alapja, s mekkora lesz a mértéke. Arról sem született még döntés, hogy az adó minden ingatlantulajdonost érint-e, vagy meghatározott értékhatár felett kell majd fizetni.

A legutóbbi sajtóhírek szerint jelenleg két munkaanyag létezik. Az egyik változat szerint az ingatlan értékének évente 0,5 százalékát, a másik szerint 0,1–0,2 százalékát kellene befizetni. Ez egy átlagosnak vehető 15 milliós ingatlannál az első esetben évente 75 ezer, a második verzió szerint 15–30 ezer forint lenne.

Visszaesik a reálkereset a tavaly év eleji szintre

Idén nagyjából annyival csökkennek a reálbérek, mint amennyivel tavaly emelkedtek – közölte Veres János. Tavaly novemberig 3,6 százalékos volt a reálbér-emelkedés (a 12 havi adatok várhatón ennél kisebb bővülést jeleznek majd a nagyobb decemberi infláció miatt). Azaz most úgy látja a kormány, hogy 3,5 százalék körüli mértékben csökkenhet az életszínvonal. Veres szerint viszont a 2007. év végére a 2006. év eleji, 2005. év végi szintre esik vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!