Hírek

2007.01.14. 18:44

Katonákat küld Irakba Szekeres

Kárpátaljára látogatott tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, míg a honvédelmi miniszter Irakban járt.

Europress-összeállítás

„Júniustól magyar katonák vehetik át Irakban a NATO kiképzési feladatainak ellenőrzését és elemzését végző csoport munkáját, ha a szövetség elfogadja ezt a magyar felajánlást” – jelentette be az Irakban tárgyaló honvédelmi miniszter vasárnap. Szekeres Imre szerint a NATO-parancsnokságon dolgozó magyarok létszámát 10–15 fővel emelnék meg, ők összekötő és ellenőrző feladatokat végeznének. A miniszter kiemelte, ez a feladat nem jelent plusz biztonsági kockázatot.

A NATO iraki kiképző missziójában való részvételt tavaly októberben hosszabbította meg a kormány egy évvel. Ebben a feladatban a Magyar Honvédség kizárólag törzstisztekkel és kiképzőkkel vesz részt. Összesen 17 magyar katona dolgozik Bagdadban, feladatuk az új iraki hadsereg tisztjeinek és vezető tiszthelyetteseinek felkészítése és kiképzése.

Honvédeink szinte kizárólag a bagdadi Zöld Zónában tartózkodnak, így nincsenek közvetlen életveszélyben. Ez a kormánynegyedet és az amerikai nagykövetséget is magába foglaló terület gyakorlatilag az ország egyetlen biztonságos övezete.

A honvédelmi minisztert, Havril András vezérkari főnököt és kíséretüket is rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a magyar Honvédség egyik szállítógépével vitték az iraki fővárosba, majd a repülőtérről páncélozott járművekkel jutottak el a Zöld Zónába. Bagdadban mindössze hét órát töltött a magyar delegáció, ez idő alatt meglátogatták az iraki NATO-kiképzőközpontban szolgálatot teljesítő magyar katonákat, és találkoztak az iraki hadsereg és rendőrség vezetőivel is.

Szekeres Imre neves televíziós személyiségeket is elhívott iraki útjára, amit azzal indokolt, hogy a közvélemény keveset tud arról, miért vannak magyar katonák külföldön, és milyen a Magyar Honvédség. A miniszter által vezetett delegációval külpolitikai és katonai szakújságírókon kívül Fábry Sándor humorista is Irakba utazott, valamint meghívták Friderikusz Sándort is, aki azonban egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a részvételt.

Magyarország 2003 decembere óta vesz részt az iraki béketeremtő hadműveletekben, korábban egy teljes honvédszázad látott el szállítási feladatokat a közép-keleti országban. A misszió befejezését azután döntötték el, hogy hazánk elszenvedte a második világháború óta az első háborús veszteségét. Nagy Richárd hadnagyot 2004 nyarán halálra sebezte egy pokolgép repesze. Ezután a korábban a missziót támogató ellenzék követelni kezdte a honvédek kivonását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!