Hírek

2007.01.23. 17:08

Madárkór és sertéspestis: leölték a gyanús szárnyasokat

A biztonság kedvéért tegnap az összes szárnyast elpusztították azon a Csongrád megyei libatelepen, ahol még a hétvégén észleltek madárinfluenza-gyanús tüneteket

Vég Márton

A biztonság kedvéért tegnap az összes szárnyast elpusztították azon a Csongrád megyei libatelepen, ahol még a hétvégén észleltek madárinfluenza-gyanús tüneteket a felboncolt tetemekben. A Szentes környéki tenyészet 3300 libáját annak ellenére gázosították el járványmegelőzési megfontolásból, hogy a budapesti laboratóriumba küldött mintákból még nem derült ki: valóban ebben betegedtek-e meg az elhullott szárnyasok.

„A tavalyi madárinfluenzához képest most kedvezőbb a helyzet, mert az érintett telep egy kilométeres körzetében nincs másik állattartó. Egyelőre azonban még nem tudtuk elszigetelni a vírust” – mondta tegnap Süth Miklós. Az országos főállatorvos hozzátette, hogy a telep köré vont három kilométeres védőzónában 57 tanya baromfiállományát ellenőrizték, de gyanús állatot nem találtak köztük. A tíz kilométeres megfigyelési zónában azonban 18 nagyobb baromfitelep és 850 udvar található – amelyekben becslések szerint közel ötvenezer szárnyast tenyésztenek –, ezért a vizsgálatok még néhány napig eltartanak. A betegséget valószínűleg a környék vizein karácsony és szilveszter között pihenő vadkacsák hozták be újra az országba.

Közben az elmúlt napokban Nógrád megyében, a szlovák határ közelében három lelőtt vaddisznóban sertéspestis vírusát találták meg. „Nincs olyan bejelentés, hogy a járvány a házi sertésekre is átterjedt volna” – mondta lapunknak Csábi Mihály. Nógrád megye főállatorvosa hozzátette, hogy vakcinázással és a vadászat korlátozásával védekeznek majd a betegség terjedése ellen. Valamint csak szoros állatorvosi felügyelet mellet lehet disznót vágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!