Hírek

2007.01.27. 18:03

Orbán: föl a mélyből, aki magyar!

Gyurcsány Ferenc megújítaná, Kuncze Gábor jövőképessé Orbán Viktor szolidárissá tenné Magyarországot.

Europress-összeállítás

Új többség született Magyarországon a kormánnyal szemben –  jelentette ki tegnap Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, az ellenzéki párt és a KDNP vitasorozatának igazságosságról szóló zárókonferenciáján Budapesten. A pártelnök idei első nagy nyilvános felszólalásában elmondta: 2006 tavaszán létezett egy régi többség, amely az MSZP-SZDSZ koalíció mögé sorakozott fel, azonban ez a régi többség "elfogyott, szertefoszlott, elrozsdásodott", és gyorsan, de logikus és erőre látható módon új többség jött létre a kormánnyal szemben.

Az új többségnek öntudatra, közös célokra, egyetértésre van szüksége, az ehhez vezető út pedig a párbeszéden keresztül vezet – hangsúlyozta. A Fidesz négy témában indított vitasorozata éppen azokat a pontokat határozza meg, amelyben az új többség megegyezhet, és – mint mondta – erre esélyt is lát.

A politikus a régi többség szertefoszlásának okai között említette, hogy annak képviselői becsapták és megtévesztették az embereket, felhatalmazás nélkül kormányoznak, működésük zűrzavart, bizonytalanságot és káoszt okoz, arrogánsak, kioktatóak és cinikusak, de kiderült róluk az is, hogy erőszakosak és gyengítik a demokráciát.

Orbán Viktor a legnagyobb igazságtalanságnak Magyarországon azt nevezte, hogy a kormány most azokkal az emberekkel fizetteti meg a hibás gazdaságpolitika árát, akik nem tehetnek róla, közben pedig még „oktatgatja is azokat, akik "állják a cechet". Azok győzködnek, hogy vállaljunk magunkért felelősséget, akik semmiért, sem a költségvetési hiányért, sem az elhibázott gazdaságpolitikáért nem vállalnak felelősséget - jegyezte meg. Az igazságos politika a sikert és szolidaritást kell, hogy szolgálja, vagyis különbséget kell tennie az emberek között, aszerint, hogy képesek-e önerőből boldogulni vagy sem - fejtette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke végül „Föl a mélyből, aki magyar!" Nagy Gáspár költő egyik idézettel zárta beszédét.

Szinte ezzel egy időben a párttagok további támogatását kérte reformjaihoz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP országos választmányának ülésén. Hozzátette: aki elégedetlen a közállapotokkal, először saját tevékenységével kell szembenéznie. Elvárja ugyanakkor azt is, hogy elkezdődjön a párt átalakítása.

A kormányfő szerint Magyarországot erőssé, befolyásossá kell tenni, és meg kell újítani. Úgy látja, a megértés, a változtatás igénye és a reformok továbbvitele tudja kimozdítani az országot a mostani helyzetből. Gyurcsány Ferenc nyugat-európai államok példájával illusztrálta, mitől lehet sikeres egy-egy ország. Mint említette, Dánia és Finnország nem zárkózott be, hanem versenyképessé tette gazdaságát, ettől pedig sikeressé vált. Az a kérdés, nekünk van-e ehhez bátorságunk – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a reformokat nyitott közéleti keretek között szükséges kidolgozni. Hozzátette, őszintén szembe kell nézni problémáinkkal, például azzal, hogy 2050-re finanszírozhatatlanná válik a mai nyugdíjrendszer, hogy ma egy szegény családba születő gyereknek jóval kisebb esélye van továbbtanulni. Simon Gábor választmányi elnök az ülés elején bejelentette: meghirdetik „Ültess, ne tüntess!” elnevezésű akciójukat, amivel arra kérik a békés politizálás híveit, ha egyetértenek a kezdeményezéssel, tavasszal ültessenek fákat, növényeket.

Jövőképes országot teremtene Kóka

Az SZDSZ reformáló tevékenysége arra irányul, hogy egy jövőképes Magyarországot teremtsen – mondta Kóka János gazdasági miniszter a Liberális Gazdasági Tanács ülését követő sajtótájékoztatón. Kóka János szerint a jövőképesség több, mint versenyképesség, olyan gondolkodásmód és attitűd, amely magába foglalja a sikert, az öngondoskodás és a szolidaritás eszményét. Kuncze Gábor pártelnök hangsúlyozta, biztos nem emelik meg néhány héten belül a nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjrendszeren változtatni csak úgy lehet, ha a különböző döntéseknek kellő kifutási ideje van – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!