Hírek

2007.01.08. 06:01

Rátette kezét a lakásra apánk volt élettársa

Olvasónk és testvére édesapja az elmúlt hetekben halt meg. Az úr élettársa, akivel a férfi az örökösök szerint alig tíz, a hölgy szerint tizenhat éve együtt lakott, mindenre jogot formál.

BAMA

A törvényes örökösök a leszármazottak, azaz a gyermekek. Ha tehát nincs végrendelet, a hagyaték rájuk száll. Azaz ők lesznek a tulajdonosok. A közjegyző ilyenkor mindig a törvény rendje szerint adja át a hagyatékot. Mégpedig egyenlő arányban osztva szét az örökösök között – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A lakásban lakó volt élettárs azonban jelen esetben vitatja az örökösök tulajdonjogát. Vagyis nyilván azt állítja, hogy az együttélés évei alatt közös vagy részben közös tulajdonná vált az ingatlan és az ingóságok összessége. Például úgy, hogy neki is van pénze a lakásban. (Felújították, vásároltak bele ezt-azt, közösen tartották fenn stb.)

A közjegyző ilyenkor ideiglenesen adja át a hagyatékot a törvény szerinti örökösöknek. Ha a volt élettárs azt akarja, hogy neki is legyen részesedése, pert kell indítania a bíróságon. Tulajdonjog megállapítása, illetve vagyoni követelés érvényesítése címén. Kivétel, ha békés úton, esetleg jogász segítségével meg tud állapodni az örökösökkel. Így volna ideális, hiszen a per évekig elhúzódhat. Ha mégis sor kerül rá, felmerül a kérdés, hogyan jutnak addig az örökösök birtokba? Ez iránt ők indíthatnak polgári pert, ingatlan birtokba adása címén. Az eljárást azonban a bíróság felfüggesztheti, amíg a tulajdonviszonyok nem tisztázódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!