Hírek

2007.01.18. 17:02

Vizitdíj: mentesség a súlyos betegeknek

A 300 forintos vizitdíj alól mentesülők körét nyolc betegségcsoporttal bővítették

B. B.

A 300 forintos vizitdíj alól mentesülők körét nyolc betegségcsoporttal bővítették. Február 16-ától így nem kell fizetniük a tartós orvosi kezelésben részesülőknek, azaz a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedőknek, a dialízises kezelésre járóknak, a vérzékenységben szenvedőknek, a HIV-fertőzötteknek és AIDS-betegeknek, továbbá cukorbetegeknek, a pszichotikus betegeknek, valamint a szerv- és szövetátültetésre váróknak.

A véradással összefüggő esetek is mentesülnek a vizitdíj megfizetése alól. Díjmentesek lesznek azok az ellátások, amelyeket nem orvosok végeznek: ilyen például az injekció beadása, az infúziós kúra vagy a sebkötözés.

A gyógyszerfelírást is egyszerűsítették: a krónikus betegeknek 3 havi adagot is felírathatnak, és az ilyen gyógyszerírásért szintén nem kell vizitdíjat fizetni. A 18 éven aluliaknak, valamint a hajléktalanoknak alanyi jogon jár a mentesség. Bizonyos esetekben szintén nem kell vizitdíj-automatába dobni a pénzt: ilyenek a sürgősségi vagy kötelező gyógykezelésnek minősülő alkalmak, egyes szűrővizsgálatok, a terhesgondozás és a szülészeti ellátás.

A kórházi ápolás ára szintén 300 forint naponta, ezt legfeljebb 20 napra számolhatják fel. A fizetés nem csak készpénzzel, bankkártyával vagy vizitdíj-automatán keresztül történhet: a szolgáltató kibocsáthat egy úgynevezett mentességi kártyát, amellyel könnyebb könyvelni, hogy a kártyatulajdonos hányszor vett igénybe ellátást.

Bár a Fidesz örül annak, hogy a súlyos betegségekben szenvedők mentesülnek a vizitdíj megfizetése alól, arra kéri a kormányt, hogy pótolja vissza az egészségügyi költségvetésbe az emiatt kieső 20-25 milliárd forintot – mondta Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa. Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere felhívta a figyelmet: a kedvezmények körének bővülése miatt 15 milliárd forintra mérséklődött a vizitdíjból befolyó összeg. Ha a költségvetésből nem pótolják a háziorvosi- és szakrendelők, illetve kórházak bevételét, az egészségügy jár rosszul – tette hozzá Mikola István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!