Hírek

2007.02.07. 07:34

Fekete olasz bor

Százezer hektoliter olasz bor érkezett illegálisan az országba, amelyet magyar borként címkéznek át – állítja egy borász. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál azonban semmit nem tudnak erről.

Tóth Marcella

Legalább százezer hektoliter olasz bort hoztak be a közelmúltban illegálisan az országba azért, hogy átpalackozzák és alföldi asztali borként értékesítsék tovább – tudtuk meg Kovács Tibortól. A Szekszárd környéki Szent Gaál Pincészet vezetője kérdésünkre elmondta: állítását a borászok körében terjedő információkra alapozza, s korábban ő is kapott ilyen ajánlatot kereskedőktől, akik jelentős hasznot ígértek a törvénybe ütköző üzletért.

Kovács Tibor véleménye szerint ez a helyzet amiatt alakulhatott ki, mert Magyarországon nem borfelesleg, hanem hiány van. A borász úgy véli, hogy állítását többek között az támasztja alá, hogy a korábban meghirdetett lepárlási támogatásnál – ami az eladhatatlan készletek eltüntetését szolgálta – a jelentkezők nem használták ki a meglévő keretet.

A borhiány arra vezethető vissza, hogy gyors ütemben apad a hazai szőlőterület, amelyet az Európai Unió még tovább kíván csökkenteni. Magyarország ugyanis 5000 hektár szőlő kivágására kapott kvótát, ebből 3600 hektárt már kivontak a termelésből. Elsősorban olyan területeken szüntették be a tevékenységüket a gazdák, ahol a hektáronkénti kétmillió forintos uniós támogatás megfelelő ösztönzőnek bizonyult.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál (HNT) nem erősítették meg Kovács információit, állítják, nem tudnak illegális importról. Horváth Csaba főtitkár érdeklődésünkre elmondta, hogy csak a sajtóból értesültek a problémáról. Hatalmas gondot jelentene, ha valóban illegálisan az országba érkező olasz bort akarnának alföldi borként eladni. A főtitkár szerint nem hozna akkora hasznot ez a szabálysértésnek minősülő ügylet, hogy érdemes lenne foglalkozni vele.

A tavalyi első három negyedévben összesen kilencvenezer hektoliter külföldi bor érkezett hivatalosan az országba, ebből 57 ezer hektoliter volt az olasz termék. Ez utóbbi jelentős része – megközelítően 42 ezer hektoliter – hordós borként érkezett Magyarországra. Míg a magyar palackos fehérbor literenkénti átlagára 279, a vörösé pedig 331 forint, addig a hazánkba érkező olasz nedű 0,73 euróba, vagyis mintegy 186 forintba kerül.

A HNT tavaly kérte az importborok minőségének vizsgálatát. Az eljárást végző Országos Borminősítő Intézet (OBI) nem talált illegális terméket. Szőke János, az intézmény igazgató-helyettese szerint az olasz bor nem feketén, hanem legálisan érkezik az országba. Hozzáfűzte: a szabályok fel kell tüntetni a palackon, ha egy magyar bor más uniós országból származó bort is tartalmaz.

A magyar borokat forgalomba hozatal előtt kémiailag és érzékszervileg megvizsgálja az OBI, s ezek alapján dönt az engedély kiadásáról. Ehhez többek között származási bizonyítvány és borminta is szükséges. Ez utóbbit ötszáz hektoliter mennyiség felett az intézet felügyelői veszik le. Arra is van lehetőség, hogy ellenőrizzék, hogy az adott minta valóban arról a helyről származik-e, amely a bizonyítványon szerepel. Ebben az esetben a felügyelők kimennek a borászatba, s az ottani borral hasonlítják össze a már előzetesen beküldött mintát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!